Yeni makrosiklik bileşiklerin sentezi ve iyon seçimliliğinin incelenmesi
The Synthesis of new macrocylic compounds and investigation of their ion sellective effects
- Tez No: 33685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. BASRİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Crown eter, makrosiklik kompleks, ligand, ekstraksiyon, Crown ether, Macrocyclic Complex, Ligand, Extraction. VI
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Yeni Makrosiklik Bileşiklerin Sentezi ve tyon Seçimliliğinin in celenmesi. Bu çalışmada 4'-aminobenzo(15-crown-5) ve substitue diaminogli- oksimin reaksiyonundan crown eter grupları ihtiva eden yeni bir (E,E)-dioksim bileşiği sentez lenmiştir. Substitue diaminoglioksim ise metilantranilat ve (E,E)-dikloroglioksim kullanılarak hazırlanmıştır. Elde edilen (E,E)-dioksimin kobalt (III) kompleksi aksiyal ligand olarak klorür iyonları ile beraber piridin kullanılmasıyla sentezlen- miştir. Bu kompleksin bortriflorür etileter kompleksi ile muamele + edilmesi sonucu BF2 köprülü, kobalt (III) kompleksi elde edilmiştir. Daha sonra UV-VIS spektrofotometresi ile bu yapının lityum, sodyum, potasyum pikratlarm sulu çözeltiden diklormetan fazına ekstraksiyon kapasiteleri ölçülmüştür. Bu ölçümler sonunda sentezlenen dioksim bileşiğinin potasyum iyonlarını sulu fazdan organik faza %83 oranında taşıdığı bulunmuştur. Dioksimin yapısı, dioksim makrosikliği ve bunların kompleksleri 1 13 H, C-NMR, İR, Kütle spektral verileri ve elementel analiz sonuçla rı ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Synthesis of New Macrocyclic Compounds and Investigation of Their Ion Sellective Effects. A novel (E,E)-dioxime which contains crown ether groups has been synthesized from the reaction of 4'-aminobenzo(15-crown-5) and sustituted diaminoglyoxime which has been prepared from methylantranilate and (E,E)-dichloroglyoxime. The cobalt (III) complex of (E,E)-dioxime has been obtained with pyrdine, together with chlorine ions as axial ligands. The cobalt (III) complex of + BF2 bridged is achived with the cobalt (III) complex of (E,E)- dioxime and borontrif loride ethyl ether complex. In adition to that, by used UV-VIS spectrophotometer the ion extraction capability of the cobalt (III) complex of BF2 bridged towards lithium, sodium, potasium picrate from aqueous solition to dichloromethane has been measured. The ion extraction capability of the dioxime compound towards potasium picrate from aqueous solition to dichloromethane has been found 83%. The structure of dioximes, dioxime macrocycle and their 1 13 complexes are proposed according to elemental analaysis H and C- NMR, IR, and Mass spectral data.