Cascading logic gates using ion signals generated by photolabile caged compounds
Fotolabil kafeslenmiş bileşikler tarafından üretilen iyon sinyalleri ile mantık kapılarının bağlanması
- Tez No: 336881
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotolabil kafeslenmiş bileşikler, çinko, moleküler mantık kapıları, BODIPY, Photolabile caged compounds, zinc, molecular logic gates, BODIPY
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kafeslenmiş bileşikler canlılardaki biyokimyasal süreci aydınlatmada önemli rol oynadıkları için oldukça ilgi çekmektedirler. Fotolabil kafes bileşikler kendisine kimyasal bağla bağlanmış olan grubu, ultraviyole ışık sayesinde salabilmektedirler. Biyoaktif moleküllerin bu şekildeki kontrollü salınışları onların zamansal ve mekânsal olarak yönetimine imkân sağlıyor. Ca ve Zn iyonlarının önemli rol oynadığı ikinci mesajcı sistemler vasıtasıyla yapılan hücresel bilgi transferlerinden esinlenerek, fotolabil kafeslenmiş çinko iyonu bileşiklerin kontrollü çinko salınım özelliğinin iki ayrı moleküler mantık kapısını fiziksel olarak birleştirebileceğini düşündük. Bu yüzden fotoaktif kafeslenmiş bileşik sentezledik. Bu bileşikten ışık vasıtasıyla salınmış çinko iyonlarının bilgi taşıyıcı olarak görev yaptığı ve 510 nm?de ışık çıktısı veren INH-AND moleküler mantık işlemi gerçekleştirdik. Sonrasında aynı temel prensibin daha karmaşık yapılarda da çalıştığını gösterebilmek için daha önceden ispatlanmış birleşik iki AND mantık kapısına sahip bir süpermolekül kullandık. Yapılan çalışmalar fotolabil kafeslenmiş Zn(II) bileşiklerinin iki ayrı mantık kapısını birleştirmek için etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Bu açıdan baktığımızda, moleküler mantık kapılarını metal iyonuyla fiziksel olarak birleştirme fikri daha karmaşık moleküler mantık kapılarının yapımına çözüm olabilir.
Özet (Çeviri)
Caged compounds have attracted great attention due to their use in the elucidation of numerous biochemical processes. Photolabile caged compounds release covalently bound moieties upon exposure of ultraviolet light. Releasing the active species in such a controlled manner enables concentration of the molecules to be manipulated in spatiotemporal way. Getting inspired from the knowledge of cellular information transfer through second messenger systems which Ca and Zn ions play important role, we synthesized a photolabile caged Zn(II) compound so that we benefit from its controlled ion release feature, so as to integrate two molecular logic gates physically. For that reason, a molecular logic operation was designed and the released ion was used as information carrier from one logic gate to other. After proving its practicality, we tested same principle for higher molecular logic systems. To do that, photolabile caged Zn(II) compound and previously proved supermolecule with coupled AND logic gates were physically integrated. Results proved that photolabile caged Zn(II) compounds is a useful way to combine two separate logic gates by means of free zinc ions. From this point of view, the approach physical integration of molecular logic gates through a metal ion or compound might be a solution for building more complex molecular logic systems.