Designs of compact optical devices based on periodic meta-structures
Periyodik meta-yapılar tabanlı optik aygıt tasarımları
  1. Tez No: 336882
  2. Yazar: AHMET EMIN AKOSMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKMEL ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Photonic Crystals, Metamaterials, High Contrast Gratings, Slow Light, Optical Demultiplexing, Asymmetric Transmission, Circular Polarization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İletişim, veri depolama, sensör, fotovoltaik hücreler, mikroskopi, laser ve led gibi uygulamalarda kullanılmak üzere kompakt, üretimi kolay ve yüksek verimli optik aygıtların tasarlanabilmesi için ışığın hareketinin manipülasyonu önem arz etmektedir. Ancak, ışığın daha küçük boyutlarda yapı elemanlarına sahip malzemelerde ilerlemesinin kontrolü saçılımlar, kayıplar ve fabrikasyon hataları nedeniyle oldukça zor bir hal almaktadır. Ayrıca, nano boyutlarda, doğada hazır bulunan malzemeler de bizlere beklenmedik ve üstün optik özellikler sunmamaktadır. Bu nedenle, ilginç ve üstün optik özelliklere ulaşabilmek için yapay olarak üretilen malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, fotonik kristaller, metamalzemeler ve yüksek kontrastlı ızgaralar gibi daha yeni sayılabilecek araştırma alanları doğmuştur. Biz de yukarıda bahsedilen yapay malzemeleri kullanarak kompakt ve rahat üretilebilir optik aygıt tasarımları sunmaktayız. Fotonik kristaller kullarak optik çoklayıcı, diyot ve elektro-optik modülatör tasarımları oluşturduk. Metamalzemeler ve yüksek kontrastlı ızgaralar tabanlı dairesel polarizasyon üretimi yapan optik aygıt tasarımı çalışmalarında bulunduk. Son olarak ise, kiral metamalzemelerde tek yönlü iletim ve polarizasyon manipülasyonu fenomenlerini inceledik. Çogu çalışmamız için, elde ettiğimiz teorik ve nümerik bulguları deneysel sonuçlarla doğrulamayı başardık. Sonuç olarak ise, yapay olarak üretilmiş yapıların nano boyut tasarımlarda ışığın kontrol edilmesi için bizlere önemli fırsatlar doğurabileceği bilgisine ulaştık. Anahtar s¨ozc¨ukler: Fotonik Kristaller, Metamalzemeler, Y¨uksek Kontrastlı Izgaralar, Yava¸s I¸sık, Optik C¸ oklama, Asimetrik ?Iletim, Dairesel Polarizasyon.
Özet (Çeviri)
Manipulation of the flow of light is demanded for several applications such as communication, data storage, sensor, photovoltaic cells, microscopy, lasers and light emitting diodes for the purpose of designing compact, high-throughput and high efficiency optical devices. Nevertheless, the control of the propagation of the light becomes much harder in devices with smaller geometries mostly because of diffractions, loss mechanisms and fabrication difficulties. Furthermore, materials that are already available in the nature do not provide unprecedented optical properties for nanoscale optical applications. Due to this fact that fabrication of artificial materials is needed for utilizing novel and intriguing optical devices. For this purpose, some relatively new research fields have emerged like photonic crystals, metamaterials and high contrast gratings. We propose several designs based on aforementioned meta-structures to achieve compact and practically realizable optical devices. We presented compact optical demultiplexer, diode-like device and electro-optic modulator designs that are based on photonic crystals. We also proposed two circular polarizer designs based on metamaterials and high contrast gratings. Further, we investigated unidirectional transmission and polarization manipulation properties in chiral metamaterials. For most of the proposed designs, we also experimentally verified the numerical and theoretical findings. In conclusion, we can claim that the utilization of artifically structured materials give opportunity to realize the control of light much more easily in nanoscale designs.