4-etilbenzoik asitin N,N'-dietilnikotinamidli metal komplekslerinin sentezi ve özellikleri
Metal complexes of 4-ethyl benzoic acid synthesis and properties of N,N'-diethylnicotinamide
  1. Tez No: 336938
  2. Yazar: ALİ MARACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-etilbenzoat N, N'-Dietilnikotinamid, 4-ethylbenzoate, N'-Diethylnicotinamide
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mangan(II), Kobalt(II), Nikel(II), Bakır(II), Çinko(II) ve Kurşun(II) metallerinin 4-etilbenzoat ile N,N'-Dietilnikotinamid'li komplekslerinden oluşan oluşan altı adet kompleks ilk defa sentezlenmiştir.[Mn(C9H9O2)2(H2O)4] I[Co(C9H9O2)2(C10H14N2O2)2(H2O)2] II[Ni(C9H9O2)2(C10H14N2O2)2(H2O)2] III[Cu(C9H9O2)2(C10H14N2O2)2(H2O)2] IV[Zn(C9H9O2)2(H2O)2] V[Pb(C9H9O2)2(H2O)2] VI4-etilbenzoat komplekslerinde, metal: 4-etilbenzoik asit: N,N'-Dietilnikotinamid: su oranının 1: 2 : 2 : 2 oldukları bulunmuştur.X-ışını kırınımı(X-Ray) yöntemi ile (II) ve (IV) nolu kompleksin yapısı aydınlatılmıştır.10- 900 ?C sıcaklık aralığında azot atmosferinde TG-DTG-DTA termik analiz metodu kullanılarak, sentezlenen komplekslerin termal özellikleri incelendi. Sulu komplekslerin dayanıklılığı aşağıdaki sıraya göre değişmektedir:Komplekslerin sularını tek basamakta kaybettikleri saptanmıştır. Kararlılıkları aşağıdaki gibidir:IV < VI< V < II < I < IIISusuz komplekslerin termal kararlılıkları ise aşağıdaki sıraya göre değişmektedir:IV< V < I < III < VI< IIParçalanma sonucunda parçalanma ürünü olarak komplekslerde; MnO2(I), Co3O4(II), NiO(III), CuO (IV), ZnO(V) ve PbO(VI) oluştuğu gözlemlenmiştir.Nükleer magnetik rezonans (NMR) spektroskopisi yöntemi ile sentezlenen komplekslerdeki merkez atomuyla, ligandlar arasındaki pi(?) bağlarının varlığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The metals Mn(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) and Pb(II) are made synthesis with six complexes and consisting of 4-ethylbenzoate with Diethylnicotinamide for the first time[Mn(C9H9O2)2(H2O)4] I[Co(C9H9O2)2(C10H14N2O2)2(H2O)2] II[Ni(C9H9O2)2(C10H14N2O2)2(H2O)2] III[Cu(C9H9O2)2(C10H14N2O2)2(H2O)2] IV[Zn(C9H9O2)2(H2O)2] V[Pb(C9H9O2)2(H2O)2] VIIt is found in 4-etilbenzoate complexes the rate of metal : 4-ethylbenzoic acid : N,N'-Diethylnicotinamide : Water is 1 : 2 : 2 : 2.The structures of (II) and (IV) complexes are enlightened with X-ray.By using TG-DTG-DTA thermic analysis method in nitrogen atmosphere between 10-900 ?C heat, thermal features of complexes which are made synthesis was spantenrausly studred. The stability of watery complexes is changing according to the following order below:It is fixed that complexes lost their water on one degree.IV < VI< V < II < I < IIIAs for the thermal stabilities of complexes without water change to the order below:IV< V < I < III < VI< IIIt is doserved that as a result of fragmation in complexes as a product of fragmation MnO2 (I), Co3O4(II), NiO (III), CuO (IV), ZnO (V) ve PbO (VI) existed.Nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy complexes are synthesized by the method of the central atom, among ligands pi (?) is shown existence of bonds.