4-etilbenzoik asitin nikotinamidli metal komplekslerinin sentezi ve özellikleri
Metal complexes of 4-ethyl benzoic acid synthesis and properties of nicotinamide
  1. Tez No: 336937
  2. Yazar: VEDAT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-etilbenzoat, Nikotinamid, 4-ethylbenzoate, Nicotinamide
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Mangan(II), Kobalt(II), Nikel(II), Bakır(II), Çinko(II) ve Kurşun(II) metallerinin 4-etilbenzoat ile Nikotinamid'li komplekslerinden oluşan altı adet kompleks ilk defa sentezlenmiştir. Aynı zamanda termal kararlılıklarına bakıldığında daha geniş bir aralıkta çalışma imkanı sunduğu da yapılan analizler ile görülmektedir. Buna dayanarak kompleksleri sentezlememde, biyolojik aktifliklerine bakılarak geniş sıcaklık aralıklarında vücut için faydalarının araştırılması ve çeşitli rahatsızlıklara karşı koruyucu özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.[Mn(C9H9O2)2(H2O)4] I[Co(C9H9O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2] II[Ni(C9H9O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2] III[Cu(C9H9O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2] IV[Zn(C9H9O2)2(C6H6N2O)2] V{[Pb(C9H9O2)2(C6H6N2O)]. H2O}n VI4-etilbenzoat komplekslerinde, metal : 4-etilbenzoik asit : Nikotinamid : su oranının 1: 2 : 2 : 2 oldukları bulunmuştur.X-ışını kırınımı (X-Ray) yöntemi ile iki kompleksin yapısı aydınlatılmıştır.10-900 ?C sıcaklık aralığında azot atmosferinde TGA-DTG-DTA termik analiz metodu kullanılarak, sentezlenen komplekslerin termal özellikleri incelendi. Sulu komplekslerin dayanıklılığı aşağıdaki sıraya göre değişmektedir:VI < IV < I < II < III < VKomplekslerin sularını tek basamakta kaybettikleri saptanmıştır. Susuz komplekslerin termal kararlılıkları ise aşağıdaki sıraya göre değişmektedir:IV < II < III < V < I < VIParçalanma sonucunda parçalanma ürünü olarak komplekslerde; MnO (I), CoO (II) NiO (III), CuO (IV), Zn (V) ve PbO (VI) oluştuğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The metals Mn(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) and Pb(II) are made synthesis with six complexes and consisting of 4-ethylbenzoate with Nicotinamide for the first time. Moreover, when the thermal stability of complexes is analysed, it has been observed that they provide a better research field. Bearing this in mind, it is aimed to research benefits of complexes for the body in the synthesis of complex by analysing their biological activities at wide temperature intervals and development of their protective characteristics for diverse ilnesses in this study.[Mn(C9H9O2)2(H2O)4] I[Co(C9H9O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2] II[Ni(C9H9O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2] III[Cu(C9H9O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2] IV[Zn(C9H9O2)2(C6H6N2O)2] V{[Pb(C9H9O2)2(C6H6N2O)]. H2O}n VIIt is found in 4-etilbenzoate complexes the rate of metal : 4-ethylbenzoic acid : Nicotinamide : Water is 1 : 2 : 2 : 2.The structures of two complexes are enlightened with X-ray.By using TGA-DTG-DTA thermic analysis method in nitrogen atmosphere between 10-900 ?C heat, thermal features of complexes which are made synthesis was spantenrausly studred.The stability of watery complexes is changing according to the following order below:VI < IV < I < II < III < VIt is fixed that complexes lost their water on one degree.As for the thermal stabilities of complexes without water change to the order below:IV < II < III < V < I < VIIt is doserved that as a result of fragmation in complexes as a product of fragmation MnO (I), CoO (II), NiO (III), CuO (IV), Zn (V) and PbO (VI) existed.