25oC ve 0oC sıcaklıkta CuSO4 - CuCl2 - H2O üçlü su-tuz sisteminin izotermik yöntemle çözünürlüğünün ve faz dengelerinin araştırılması
The solubility, density, viscosity, conductivity, salinity and phases equilibrium of CuSO4-CuCl2-H2O system was investigated using the isothermal method at 25oC and 0oC degrees
  1. Tez No: 336939
  2. Yazar: ÇAĞLAR SOYTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Su-Tuz Sistemi, Üçlü Sistemler, Çözünürlük, Ötonik Nokta, Faz Dengeleri, Ternary Systems, Solubility, İnvariant Point, Phase Equilibrium
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada izotermik yöntemle CuSO4-CuCl2-H2O sisteminin 0oC ve 25oC'de çözünürlük, yoğunluk, viskozite, tuzluluk ve iletkenlik özellikleri araştırılmıştır.CuSO4-CuCl2-H2O üçlü sisteminin ötonik nokta bileşimleri 25oC'de % 2,60 CuSO4, % 42,12 CuCl2 ve % 55,25 H2O'dur.Katı fazda, sıvı faz ile CuCl2.2H2O ve CuSO4.5H2O kristal hidratları dengede bulunmaktadır. Ayrıca sıvı fazın ötonik noktasında yoğunluk: 1590 kg/m3, viskozite: 7,25 N.S.103/m2, elektrik iletkenliği: 912 µS/cm ve tuzluluğu: 510 g/kg olarak ölçülmüştür.CuSO4-CuCl2-H2O üçlü sisteminin ötonik nokta bileşimleri 0oC'de % 0,28 CuSO4, % 39,05 CuCl2 ve % 60,67 H2O'dur.Katı fazda, sıvı faz ile CuCl2.2H2O ve CuSO4.5H2O kristal hidratları dengede bulunmaktadır. Ayrıca sıvı fazın ötonik noktasında yoğunluk: 1440 kg/m3, viskozite: 8,63 N.S.103/m2, elektrik iletkenliği: 905 µS/cm ve tuzluluğu: 480 g/kg olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the solubility, density, viscosity, conductivity, salinity and phases equilibrium of CuSO4-CuCl2-H2O system was investigated using the isothermal method at 25oC and 0oC degrees.The invariant point of CuSO4-CuCl2-H2O ternary system at 25 oC is analysed as 2,60 % mass CuSO4, 42,12 % mass CuCl2 and 55,25 % mass H2O.It is determined that CuCl2.2H2O and CuSO4.5H2O crystal hydrates are in equilibrium with liquid phase, the density of invariant point is 1590 kg/m3, the viscosity is 7,25 N.S.103/m2, electrical conductivity is 912 µS/cm and salinity is 510 g/Kg.The invariant point of CuSO4-CuCl2-H2O ternary system at 0 oC is analysed as 0,28 % mass CuSO4, 39,05 % mass CuCl2 and 60,67 % mass H2O.It is determined that CuCl2.2H2O and CuSO4.5H2O crystal hydrates are in equilibrium with liquid phase, the density of invariant point is 1440 kg/m3, the viscosity is 8,63 N.S.103/m2, electrical conductivity is 905 µS/cm and salinity is 480 g/Kg.