Bazı 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin spektroskopik özelliklerinin deneysel ve bilgisayar destekli teorik incelenmesi
Investigation of experimental and computer based theoritical spectroscopik properties of some 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one derivatives
  1. Tez No: 336961
  2. Yazar: MURAT TOLGA KAYALAR
  3. Danışmanlar: PROF. HAYDAR YÜKSEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5-Dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, Gaussian 03W, GIAO, B3LYP, 6311G(d) temel seti, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-on, Gaussian 03W, GIAO, B3LYP, 6311G(d) basic set
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 439
Özet
Bu tez çalışmasında literatürde kayıtlı 32 adet heterosiklik 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevinin teorik olarak spektral verileri hesaplanmış ve deneysel elde edilen spektral verilerle mukayeseleri yapılarak elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.Bu amaçla, öncelikle 32 bileşiğin 1H-NMR ve 13C-NMR spektral verileri B3LYP ve HF metodlarının 6311G(d) temel setleri kullanılarak hesaplanmıştır. Bu bileşiklerin literatürde kayıtlı 1H-NMR ve 13C-NMR spektral verileri ile mukayesesi ve regresyon analizleri yapılarak teorik ve deneysel değerler arasındaki grafik çizilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre teorik verilerin deneysel verilerle uyumlu oldukları görülmüştür.Çalışmada ikinci olarak 32 heterosiklik bileşiğin IR frekans değerleri yine B3LYP ve HF metodlarının 6311G(d) temel seti kullanılarak gaz fazında hesaplanmış, elde edilen değerler uygun uyum faktörleri ile çarpılmıştır. Sonuçların deneysel verilerle uyumlu olduğu görülmüştür.Çalışmada bundan sonra, 32 bileşiğin bağ açıları, bağ uzunlukları, formal yükleri, homo-lumo enerjileri, dipol momentleri ve enerjileri aynı metodlar ve aynı set kullanılarak hesaplanmış ve tablolar halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, theoritical spectral data were calculated of 32 heterocyclic 4,5-dihyrdo-1H-1,2,4-triazol-5-on derivatives and these data were compared experimental data, obtained conclusions were evaluated.For this purpose, fisrtly 1H NMR and 13C NMR spectral values of 32 heterocyclic compounds were calculated by using of 6311G(d) basic sets of B3LYP and HF methods. 1H NMR and 13C NMR spectral values were compared with literature values, regression analysis were done and graphs were drawn between theoritical and experimental values. Then graphs values were evaluated. According to obtained conclusions, theoritical and experimental values were seen to be compatible.The second part of the study, also IR frequency values of 32 heterocyclic compounds were calculated in gas phases by using of 6311G(d) basic sets of B3LYP and HF methods. Obtained values were multiplied with appropriate concord factors. Coclusion were seen to be compatible with experimental data.The last part of the study, bond angles, bond lenghts, formal charges, homo-lumo energies, dipol moments and energies of 32 heterocyclic compounds were calculated by using of same methods and same sets and obtained values were given to be tables.