Çoktan seçmeli ölçme sonuçlarının bilgisayar yardımıyla analizi
Computer aided analysis of multiple choice test results
- Tez No: 336968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme ve Değerlendirme, Çoktan Seçmeli Test, Test Analizi, Madde Analizi, Measurement and Evaluation, Multiple Choice Tests, Test Analysis, Item Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yaptığımız eğitim-öğretimin amacına ulaşıp ulaşmadığını anlamak için değerlendirme yapmamız gereklidir. Günümüzde başta OSYM olmak üzere eğitim kurumlarında en çok kullanılan ölçme tekniklerinden birisi de çoktan seçmeli testlerdir. Bu çoktan seçmeli testin ve testlerde yer alan maddelerin geçerliliği ve güvenirliğini tespit etmek için analiz yapılmalıdır. Bu çalışmada yapılan çoktan seçmeli sınavların istatiksel olarak değerlendirilmesi için bir yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım son yıllarda oldukça fazla kullanılan programlama dillerinden biri olan C#? da geliştirilmiştir. Bu yazılım sayesinde yapılan çoktan seçmeli sınavın test ve madde analizleri ayrı ayrı yapılarak kullanıcıya bu istatiksel sonuçlar grafik ile desteklenerek gösterilmiştir. Ayrıca kullanıcı istediği takdirde bunları rapor olarak alabilmekte ve bu raporu kayıt edebilmektedir. Geliştirdiğimiz yazılımda değerlendirme işlemini yaptıktan sonra test ile ilgili analizlerde frekans tablosunun yanı sıra birçok test istatistiği de aynı pencerede gözükmektedir. Yine seçilen bir madde ile ilgili istatiksel veriler gösterilmektedir. Ayrıca seçilen madde ile ilgili madde seçeneklerini grafikleri de aynı pencerede gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
We need to evaluate to understand if the goals of our education is achieved or not. At the present time, one of the most widely used measurement technique in educational institutions is the multiple-choice tests, particularly at the Student Selection and Placement Center ( OSYM ). This multiple-choice test and items of test the validity and reliability should be analyzed to detect. In this study, a software has been developed for the statistical evaluation of multiple-choice exam results. This software is developed in the C#, one of the programming languages that is used quite a lot in recent years. Through this software, test and material analysis of the multiple-choice exam has been done separately, then the statistical results have been showed to the user by supported in graphics. In addition, in case the user wants, the user may take them as a report or save for analyzing later on. After the evaluation process in our developed software, the frequency table as well as many test statistics appears in the same window in the analysis which are related to test. The statistical values are shown about the selected item once again. Besides these, the graphics of item selection that is related chosen item are shown in the same window.