Ratlarda deneysel spinal kord hasar modelinde genistein'in nöroprotektif etkisinin araştırılması ve dtg ile görüntülenmesi
Investigation of neuroprotective effect of genistein in experimental spinal cordinjury model in rats, evaluation with diffuse tensor imaging
  1. Tez No: 805286
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZTÜRK ÖZLÜK
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA ALİ AKÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal kord hasarı, Genistein, Diffüz Tensör Görüntüleme (DTG)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ Spinal kord hasarı (SKH) insidansı çok yüksek olmamasına rağmen, bu durumun sonuçları birey, aile ve toplum için son derece önemli olan sekellerle sonuçlanmaktadır. Nöral hasar onarımı üzerine yapılan araştırmalar son yıllarda büyük ilerleme kaydetmiştir ama hala SKH' da kür olmaması yıkıcı bir durumdur. Bu çalışmada ağırlık düşürme modeli ile ratlarda spinal kord hasarı oluşturulmuş olup, iyileşmede Genistein (GEN) isimli tirozinkinaz inhibitörü olan fitoöstrojenin etkinliği araştırılmış ve geç dönemde diffüz tensör görüntüleme ile sonuçlar değerlendirilmiştir. MATERYAL ve METOD Çalışmamızda 28 adet erişkin ve yaklaşık 250 gram ağırlığında Spraque-Dawley cinsi ratlar kullanıldı. Deney hayvanları randomize 4 gruba ayrı1dı ; 1) Kontrol cerrahi (Sham) 2) Deneysel spinal kord hasarı (SKH) 3) SKH+ dimetil sülfoksit (DMSO) 4) SKH+ Genistein (GEN) grubu. Her bir grupta 7 adet rat mevcut idi. İlk grup olan sham grubuna sadece laminektomi yapıldı. SKH modeli olan 2.gruba T10-12 düzeyinde laminektomi yapıldıktan sonra, ağırlık düşürme yöntemi ile spinal travma oluşturuldu. Üçüncü grup olan dimetil sülfoksit (DMSO) uygulanılan gruptaki ratlara ise laminektomi yapıldıktan sonra, travma oluşturulup DMSO verildi. Dördüncü grup olan DMSO+ Genistein uygulanılan gruptaki ratlara ise laminektomi yapıldıktan sonra, travma oluşturuldu ve DMSO+ Genistein (0,25 mg/kg/rat Genistein) 7 gün boyunca verildi. Genistein dimetil sülfoksit (DMSO) içinde çözünerek subkutanöz enjekte edileceğinden; dimetil sülfoksitin etkilerini bertaraf etmek amacıyla travma gruplarından birine sadece dimetil sülfoksit verildi. Çalışmamızda kullandığımız tüm ratlara lokomotor derecelendirme skalası(BBB) post-op 6.saat,24.saat, 7.,14.,21.,28. günlerde uygulanmıştır. Grup 1' den 1 adet, diğer gruplardan 3' er adet olmak üzere toplam 10 ratın postop 28. günde diffüz tensör görüntüleme (DTG) ile MR çekimi yapılmıştır. BULGULAR Omurilik travması oluşturulan sıçanların kontrol grubu ile karşılaştırıldığında motor fonksiyon skorlarının anlamlı olarak düştüğü gözlenmiştir (p0.05). Genistein uygulanan grupta, uygulanmayan gruplara nazaran fonksiyonel iyileşme oranı yüksek olup, tüm travma grupları arasında ise istatistiksel anlamlı (p˃0,05) farklılık gözlenmemiştir. Travmadan 28 gün sonra her gruptan alınan görüntüler sonucunda, travma uygulanan gruplarda, lezyon merkezinde fraksiyonel anizotropi (FA) değerlerinin azaldığı gözlenmiştir. SONUÇ Spinal kord travmasında GEN etkinliği açısından yaptığımız Basso-BeattieBresnehan (BBB) motor skala sonuçlarına göre; diğer gruplarla karşılaştırıldığında GEN verilen grupta nörolojik iyileşmede artış gözlenmesine rağmen, istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilmemiştir. Çalışmamız, travmada GEN dozu ve etkisi açısından temel bir bilgi düzeyi oluşturmakta olup; daha geniş kapsamlı bir çalışmada doz bağımlı araştırma yapılabilir. Yardımcı tanısal araç olarak kullanılan DTG' nin travma sonrası takipte önemli rol alabileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigation of Neuroprotective Effect of Genistein in Experimental Spinal Cord Injury Model in Rats, Evaluation with Diffuse Tensor Imaging Abstract Aim: Spinal cord injury (SCI) is a wide spectrum of a devastating disease which has significant effects on individuals, families or society even though the incidence is low. Studies on neural tissue repair have huge progress in recent years but spinal cord injury still remains a troublesome condition with no definitive cure. In this study, we aimed to explore the effectiveness of Genistein(GEN), a phytoestrogen and tyrosine kinase inhibitor in a rat thoracic weight drop SCI model and to evaluate the long term results with diffusion tensor imaging (DTI), locomotion and histopathological changes. Method: This study was conducted at Marmara University Basıbuyuk Neurological Sciences Institute. In our study twenty-eight, 250 g weighted, young adult Sprague-Dawley rats were used. They were randomly divided into four equivalent groups: 1.group Sham (n=7) 2. group Experimental spinal cord injury (SCI) (n=7) 3. group SCI + dimethyl sulfoxide (DMSO) (n=7) 4. group SCI+ DMSO+ GEN (0,25 mg /kg/rat GEN)(n=7). In the first sham group, only T10-12 laminectomy was done. Spinal cord trauma was performed in Group 2, 3 and 4 using the weightdrop model after T10-12 total laminectomy. GEN was dissolved in the vehicle DMSO. SCI+ DMSO+ GEN rat model: GEN (0,25 mg /kg/rat GEN) were given to rats subjected to SCI for 7 days. One rat from the first group, three from the 2nd group, three from 4th group, in total 10 rats were randomly chosen and magnetic resonance imaging (MRI) performed with DTI at 28th day. Tissue samples were stained with Hematoxylin-Eosin (HE), Crystal Viole and Luxol Fast Blue (LFB) and examined under a light microscope. The Basso-Beattie-Bresnehan (BBB) locomotor rating scale was performed at 6th hour, 24th hour and weekly for four weeks for all the rats. Results: In GEN group, there was a higher functional improving but, there was no statistical significiantly differences (p>0.05) between all trauma groups. At 28th day of the injury, we took images of all groups which had been chosen randomly and we found that Fractional Anisotropy (FA) decreased at the epicenter zone. Conclusion: According to BBB motor scale results in terms of effectiveness of GEN in the spinal cord injury; although compared to the other groups, we obtained increased neurological recovery. Results were not statistically significant. Study creates a basic level of knowledge about the GEN dosage and activity in the spinal cord injury, but a more comprehensive dose-dependent research study should be performed. DTI seems as a helpful diagnostic tool in study and it can take an important role on follow-up after trauma. Keywords. Genistein, spinal cord injury, diffusion tensor imaging,