Manisa ili ortaöğretim kurumlarında eğitim alan öğrencilerin mesleğe yöneltme etkinliklerinin araştırılması
Manisa province, investigation of vocational orientation activities of secondary education students
- Tez No: 336984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YÖNETKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Rehberlik, Mesleğe Yöneltme, Orta Öğretim, Vocational Guidance, Careers Guidance, Orientation, Secondary Schools
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dünyada ki rehberlik faaliyetlerinin, özellikle mesleki rehberliğin öneminin gün geçtikçe arttığı ülkemizdeki mesleki rehberlik faaliyetlerinin hangi boyutlarda olduğu orta öğretimdeki mesleki rehberlik çalışmalarının öğrencilerin meslek tercihlerine ne derece etki ettiği ve bu durumun orta öğretim öğrencilerine faklılık gösterip göstermediği, araştırmanın asıl problemini oluşturmaktadır. Bir mesleği seçmek ve ona yönelmek, bir anda verilmeyen hayat boyunca oluşan ve gelişen davranış örüntüleri yoluyla oluşmaktadır. Bu süreç bazı dönemlere ayrılmaktadır. Ergenlik dönemi, meslek seçiminde ilgiler, yetenekler, değerler, faktörlerinin göz önüne alındığı, gerçekçi düşüncelerin oluştuğu önemli bir dönemdir. Meslek seçme dönemlerinden ergenlik döneminin vurgulanan öneminden dolayı araştırmanın orta öğretim düzeyinde uygulanması en büyük etken olarak görülmüştür. Araştırmanın temel amacı, mesleki rehberlik çalışmalarının, öğrencilerin meslek tercihlerinde gerçekçi kararlar vermelerine etki edip etmediğini ortaya koymaktır. Bu araştırmada, anket çalışmasından önce literatür taraması yapılarak okullarda rehberlik servislerinin, mesleki rehberlikle ilgili rehber öğretmenin, idarecilerin, öğretmenlerin görev ve sorumlulukları araştırılmış; öğrencilerin mesleki rehberlik konusunda destek alması gereken konular saptanmış ve bunlara ilişkin anket soruları hazırlanmıştır. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı, Manisa ilinde klasik lise ve meslek liselerinde eğitim alan 9., 10., 11. ve 12. sınıf öğrencilerinden toplam 1000 öğrenciye mesleki yöneltme envanteri uygulanmıştır. Uygulama çalışmasında SPSS (Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi) programı kullanılmıştır. Çalışma sonuçları tablolar halinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of guiding activities is increasing especially vocational guidances is going up. The main problem of the research is to what extent is vocational guidance in our country, to what extent the vocational guidance activations affect the students when choosing occupation and whether this situation differ in general Secondary Schools. Choosing a job and heading for it are something which can?t be taken at once but come into being through life with behavioral patterns. This process divides in some periods. During adolescense, concers, abilities and values of choosing occupation are important factors realistic thoughts come into being in this important period. Because of the emphasis of adolescence in period of choosing an occupation, the application of research is seen to be effective to be applied on high school students. The main objective of the research is to show whether the vocational guidance activities affect students deciding realistically in choosing occupation or not. In this research, scanny literature is done before the questionnaire. The duties of guidance?s services, guidance teacher related with vocational guidance directors and teachers are inventigated. The subjects which students need to help a bout vocational guidance are determined and the questionnaire is prepared. The academic year 2012-2013 in the province of Manisa, a total of 1000 students in the classical high school and vocational orientation inventory was applied. Application study used SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) software. Study results are interpreted in the tables.