Turgutlu'da kentsel alan kullanımı ve okulların yer seçiminin değerlendirilmesi
The use of urban areas and evaluation of schools' selection of place in Turgutlu
  1. Tez No: 145312
  2. Yazar: ESRA YAZGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KÖKSAL ALPAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel alan kullanımı, kentsel gelişme, okulların yer seçimi, The usage of urban areas, urban development, schools' selection of location
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
XII ÖZET Araştırma Başlığı“Turgutlu'da Kentsel Alan Kullanımı ve Okulların Yer Seçiminin Değerlendirilmesi”Araştırmacının İsmi: Esra YAZGAN Çalışma alanı, Ege Bölgesi' nde Manisa İline bağlı Turgutlu ilçe merkezi'dir. İlçe merkezinin kuzeyinde Gediz nehri, güneyinde Irlamaz, Çepnidere ve Osmancık Köyleri, Yaylalı sırtı, Karlık Tepe (279 m.), İğdeli Tepe (263 m.), Göktepe (395 m.), Beşli Tepe (88 m.), doğusunda Ahmetli ilçesi, batısında Manisa ili merkez ilçesi ve Kemalpaşa ilçesi yer alır. İlçenin yüzölçümü 473 km2'dir. Bu alan, Türkiye yüzölçümünün % 0.061 'i kadardır. Kentsel alanların kurulmasında ve gelişmesinde sürdürülebilir kentleşmenin gerçekleşmesi için yer seçimi önemli bir etkendir. Ülkemizde yanlış yer seçimleri sonucunda çarpık ve sağlıksız kentleşme yaygın olarak görülmektedir. Özellikle kentsel kullanım alanları içinde en önemli, en büyük nüfus kitlesine ulaşabilen eğitim alanlarının yer seçimleri bugün ve gelecek için büyük önem taşımaktadır. Doğru yapılmış eğitim programları yanında doğru yer seçimleri ve fiziki kapasitesi yüksek eğitim kurumları gelecekte yakalayabileceğimiz başarıların göstergesi olacaktır. Kentsel alan kullanımı ve planlamasında arazinin fiziki coğrafya özellikleri, arazi yetenek durumu, kentin gelişimine yön veren beşeri ve ekonomik faktörlerin tümünün dikkate alınması gerekmektedir. İlçe merkezi hızlı nüfus artışı ve sanayi nedeniyle plansız kentleşmenin tüm sorunlarını yaşamaktadır. Çalışma, veri toplama aşaması ile başlamıştır. Veri toplama aşamasında saha ve konu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Arazi gözlemleri ve bu gözlemler sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Turgutlu ilçe merkezinde kentsel alan kullanım durumu tespit edilmiştir. İlçede bulunan yaygın ve örgün eğitim kurumlarının fonksiyonel işlevsellik, fiziki kapasite, sağlık, ulaşım mesafesi ve öğrenci kapasitesi açısından kentsel alan içerisinde dağılımı incelenmiştir. Ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri geliştirilmiştir. Çalışma tablo, şekil, harita ve fotoğraflarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Xlll ABSTRACT Title of research:“The use of urban areas and evaluation of schools' selection of place in Turgutlu”Name of researcher: Esra YAZGAN Study area is Turgutlu district. It is bounded to the province of Manisa which is in Aegean Region. Turgutlu is bounded by Gediz River, in the Northeast by Ahmetli district in the West by the province of Manisa and Kemalpaşa district, in the South by Irlamaz, Çepnidere and Osmancık villages, Yaylalı ridges, Karlık hill (279 m.), İğdeli hill (263 m), Göktepe (395 m), Beşli hill (88 m.). Turgutlu is 473 square kilometres. This area is % 0,061 of Turkey. Selecting location is a very important factor about areas' establishment development and continual urbanization. Because of selecting misused areas, there have been unhealthy and unbalanced urbanization in Turkey. Especially the most important urban areas being used are so vital for the present and future selection of educational field. Universities will be successful with right educational programme, with the help of selecting right location and physical capacity. Both the right performed educational programme, good selection and academic institution which has got high quality of physical capacity will be an indicator of our success which will be reached in the future. Whole geographical and physical facilities of the area, land capability, human and economic factors which leads to urban development must be taken into consideration while using and planning areas. Because of the rapid invrease in population and industry, the central district confronts with the problems of the unplanned urbanization. The study has begun with the collecting data. Literature about subject matter has been searched in this stage. Usage of urban areas has been determined in the center of Turgutlu district. Settled institution of all kinds of education which is one of the most important part of usage urban areas have been observed in urban areas in regard to function, physical capacity, health, distance of transportation, capacity of students. Alternative solutions to the problems which occurre have been given. The study is supported by tables diagrams, maps and photos.