İmazethapyr herbisitinin Allium cepa L. kök meristem hücreleri üzerine sitogenetik etkileri
Cytogenetic effects of imazethapyr herbicide on the root meristem cells of Allium cepa L
- Tez No: 336985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP LİMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: İmazethapyr, Allium cepa, mitotik indeks, mitotik anormallikler, İmazethapyr, Allium cepa, mitotic index, mitotic anomalies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, imazethapyr herbisitinin Allium cepa kök ucu hücrelerindeki mitoz bölünme ve kromozomlar üzerine olan etkileri incelendi. Allium kök büyüme inhibisyon testinde EC50 değeri 20 ppm olarak belirlendi ve İmazethapyr herbisitinin 0,5xEC50, EC50 and 2xEC50 konsantrasyonları soğan kök hücrelerine uygulandı. Distile su ve metil metan sülfanat (MMS, 10 ppm) sırasıyla negatif ve pozitif kontrol grubu olarak kullanıldı. A. cepa?nın hücre döngüsü 24 saat olduğu için uygulama süresi 24, 48, 72 ve 96 saat olarak belirlendi. Mitotik indeks ve mitotik faz frekansları her bir doz ve süre için ayrı ayrı hesaplandı. Mitotik indeksteki değişiklikler tüm doz ve uygulamalarda kontrol grubuna göre azalmış olup bu azalışlar istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Anafaz telofaz hücrelerinde kalgın kromozom, bozulmuş anafaz telofaz, yapışıklık ve anafaz köprüsü gözlemlenirken diğer hücrelerde prometafaz, c-metafaz, poliploidi ve binüklear hücreler gözlemlendi. Sonuçlar aynı zamanda istatistiksel olarak SPSS for Windows paket programında Duncan çoklu değişim testi ile değerlendirildi. Bu sonuçlar imazethapyr herbisitinin A. cepa kök meristematik hücrelerinde sitotoksik etki gösterdiğini ve 10 ppm?lik doz hariç genotoksik aktivite göstermediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the mitotic division and chromosomal effects of İmazethapyr herbicide on Allium cepa root meristematic cells were investigated. In Allium root growth inhibition test, EC50 value was determined as 20 ppm and 0.5xEC50, EC50 and 2xEC50 concentrations of Imazethapyr herbicide were introduced to onion tuber roots and distilled water and methyl methane sulfonate (MMS, 10 mg/L) used as a negative and positive control, respectively. Since A. cepa cell cycle is 24 hours, application process was carried out 24, 48, 72 and 96 hours. Mitotic index and mitotic phase frequences were calculated separately for each dose introduced. All the doses applied showed the decreased mitotic indexes as to control group and these declines were found to be statistically meaningful. While chromosome laggards, disturbed anaphase-telophase, stickiness and anaphase bridges were observed in anaphase-telophase cells, pro-metaphase, c-metaphase, polyploidy and binuclear cells were observed in other cells. The results were also analyzed statistically by using SPSS for Windows, and Duncan?s multiple range tests were performed. These results indicate that imazethapyr herbicide exhibits cytotoxic activity but not genotoxic activity (except 10 ppm) in A. cepa root meristematic cells.