Fe-Pt çöktürülmüş karbon keçe elektrotun bazik ortamda hidrojen gazı çıkışına katalitik etkisinin incelenmesi
The investigation of catalytic effect of Fe-Pt deposited carbon felt electrode onhydrogen gas evolution in alkaline solution
  1. Tez No: 336994
  2. Yazar: NEVZAT ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen Enerjisi, Elektroliz, Karbon Keçe, Demir-Platin Katalizörü, Hydrogen Energy, Electrolysis, Carbon Felt, Iron-Platinum Catalyst
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, geniş yüzey alanına sahip karbon keçe (C) yüzeyine elektrokimyasal olarak farklı miktarlarda ve kaplama akımlarında Fe çöktürülmüştür (C/Fe). Hidrojen gazı üretimi için en etkin olduğu belirlenen *C/Fe yüzeyine daha sonra farklı metal oranlarında ve miktarlarda FePt bir arada çöktürülmüştür (C/Fe-FePt). Elektrotların yüzey görüntüleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiş, kimyasal bileşimleri enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi (EDX) ile belirlenmiştir. Hazırlanan elektrotların hidrojen gazı üretimine katalitik etkileri 1 M KOH içinde incelenmiştir. Bu amaçla katodik akımpotansiyel eğrileri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre C yüzeyine Fe çöktürülmesi elektrotun etkinliğini arttırmaktadır. C/Fe yüzeyine çok az miktarda Fe ve Pt bir arada çöktürüldüğünde elektrotun hidrojen gazı çıkışına katalitik etkisi daha da artmaktadır. Elektrotların katalitik etkisi FePt metallerin oranına ve toplam miktarlarına bağlı olarak değişmektedir. Çalışılan elektrotlar içerisinde 25:75 oranında ve toplam 100 mg Fe+Pt/g C çöktürülmüş C/Fe- 100Fe25Pt75 elektrotu hidrojen gazı üretimini en iyi katalizlemekte ve elektroliz ortamında zamanla oldukça kararlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Fe metal with various amounts at different deposition currents was electrochemically deposited over a carbon felt (C) which has high surface area (C/Fe). Then, FePt binary coatings with various metal ratios and different total amounts were prepared over the previously Fe-modified *C/Fe, which already determined to has highest hydrogen evolution activity (C/Fe-FePt). The surface morphologies were investigated by scanning electron microscopy (SEM), and the chemical composition of the surfaces were determined by energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX). The hydrogen evolution activities of the electrodes were investigated in 1 M KOH solution. For this aim, cathodic current-potential and electrochemical impedance spectroscopy measurements were used. The data obtained showed that, the modification of C by Fe electrodeposition enhances the hydrogen evolution activity of the electrode. The co-deposition of small amount of Fe and Pt could further increases hydrogen evolution activity in comparison to those of Fe or Pt binary deposition. The electrocatalytic activity of the FePt catalysts depends on metal ratios as well as total catalyst amount. Among the studied electrodes, the C/Fe-100Fe25Pt75 electrode with 25:75 (Fe:Pt) metal ratio and total 100 mg Fe+Pt/g C has the highest hydrogen evolution activity and this electrode is very stable in the electrolysis solution.