Kılıçözü deresi (Kırşehir) epilitik algleri üzerine bir araştırma
A research on the epilithic algae of Kılıçözü stream (Kırşehir)
  1. Tez No: 337049
  2. Yazar: NURSEL BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY (BAYKAL) ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Algler, Bacillariophyceae, Epilitik Diyatome, Kılıçözü Deresi, Algae, Bacillariophyceae, Epilitic Diatom, Kılıçözü Stream
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kılıçözü Deresi boyunca Güzler ve Nasuhdede istasyonlarından alınan epilitik alg türlerinin mevsimsel değişimi ve bu değişime etki eden suyun bazı fiziksel kimyasal özellikleri 2011 Nisan- 2012 Mart tarihleri arasında incelenmiştir. Alglerin bolluğu fiziksel ve kimyasal parametrelerden etkilenmiştir. Güzler istasyonunda en yüksek organizma yoğunlukları Nisan hariç Mayıs-Kasım aylarında, Nasuhdede istasyonunda ise Ağustos ve Eylül hariç Nisan- Kasım aylarında gözlemlenmiştir. Araştırma süresi boyunca diyatomeler toplam organizmanın % 87? sini oluşturmuştur. İncelemeler sonucunda toplam 36 Diyatome türü teşhis edilmiştir. Diatoma vulgaris, Achnanthidium minutissimum, Rhoicosphenia abbreviata epilitik dominant türler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The seasonal variations of epilithic algal samples taken from Güzler and Nasuhdede stations along Kılıçözü stream, and some physical and chemical properties of the water which had influence on these changes were investigated between April 2011 and March 2012. The abundance of algae was influenced by the physical and chemical parameters. The highest organism densities were observed in May-November, excluding April at the Güzler station; and in April-November excluding August and September at the Nasuhdede station.Throughtout the research, 87 % of the total organisms comprised of diatoms. At the end of the studies, a total of 36 species were identified. Diatoma vulgaris, Achnanthidium minutissimum and Rhoicosphenia abbreviata were found as the epilithic dominant species.