Maçka (Meryemana) Medoş taşocağındaki kireçtaşının agrega olma açısından incelenmesi
An investigation of Maçka (Meryemana) Medoş limestone quarry in point of agregate
- Tez No: 33709
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Limestone, Agregate, Water Absortion, Abravity Mechanical Properties
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Maçka (Meryemana) Medoş Taşocağı ndaki Kireçtaşının Agrega Olma Açısından incelenmesi Bu çalışma. Maçka - Meryemana karayolu üzerinde. Altın- dere çevresindeki yaklaşık 22 km2 'lik bir alanı kapsar. İnceleme alanında 3 formasyon ayırt lanmıştır. Bunlar yaşlıdan gence doğru Hamurkesen Formasyonu, Berdıga Formasyo nu ve Çatak Formasyonudur. Ayrıca çalışma alanında. sokulum halinde granodîyorite ve bu formasyonları kesen dasit daykına rastlanmıştır. Hamurkesen Formasyonuyla adlandırılan Andezit- Bazalt lâv ve piroklastları koyu gri renkli olup. ayrışmış kısımları sarımsı gri renkte izlenmiştir. Bu formasyonun üzerine uyumlu olarak gelen Berdiga Formasyonunu gri renkteki kristalize kireçtaşları oluşturmaktadır. Çatak Formasyonu, andezit-bazalt lâv ve piroklastlarından oluşmakta ve Berdiga Formasyonu üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Berdiga Formasyonu agrega olma yönünden incelenmiş ve fiziksel, mekanik özellikleri yapılan laboratuar deneyleriyle saptanmıştır. Deneylerde kireçtaşı bloklarından boyu çapının iki katı olacak şekilde tabakalanmaya paralel ve t abakal anmaya dik iki yönde alınan karotlar üzerinde fiziksel özelliklerden birim hacim ağırlık, porozite, su emme, özgül ağırlık, sonik hız değerleri saptanmış ayrıca basınç ve çekme dirençleri, nokta yük direnci, dinamik elastizıte modülü gibi mekanik özellikler bulunmuştur. Yapılan üç eksenli basınç deneyi sonunda kireçtaşının içsel sürtünme açısı ve kohezyonu çizilen mohr daireleri yardımıyle bulunmuştur. Ayrıca aşınmaya karşı direnci Los Angeles ve Dory aşınma dayanımı deneyleri ile bulunmuştur. Kireçtaşının, tek eksenli basınç direnci ve nokta yük direnci açısından“yüksek dirençli”, porozite açısından“çok kompakt”kaya sınıfında olduğu anlaşılmıştır, üç eksenli ba sınç deneyi sonunda kuru örneklerde içsel sürtünme açısı (0) 57* kohezyonu (c) 220 kg/cm2. doygun örneklerde (0) 53 kohez yonu (c) 200 kg/cm2 bulunmuştur.Aşınma deneyi sonunda aşınma yüzdesi % 20.7 olarak saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Kireçtaşı, Agrega, Su Emmme, Aşınma, Mekanik özel İlikler.
Özet (Çeviri)
An Investigation of Maçka (Meryemana ) Medos Limestone Quarry In Point of Agregate The study submitted in this thesis which was carried out about as 22 'km2 area at Altındere district on the Maçka - Meryemana high way. Three types of formations have been observed in this area. These are classified from old to new as follows: Hamurkesen formation, Berdiga Formation» Çatak Formation. Granodioritic intrusive rocks and dasit dykes which interrups them are also observed. Andes i t - basalt lava and pyroc lasts known as Hamurkesen Formation are dark gr^y and their weathered sections are yellowish grey. Berdiga Formation which is comformably overlain the Hamurkesen Formation, consists of cristallised grey limestones. Çatak Formation is made up of andesit - basalt lavas, pyroclasts and also uncomformably overlain on the Berdiga Formation. Berdiga Formation have been investigated in it's agregate point of view and the physical and mechanical properties of the formation have been determined in the laboratory. The laboratory tests have been carried out on limestone cores which are parallel and perpendicular to budding plane and the following physical properties have been found out: unit volume weight, porosity, water absortion, density, sonic velocity. The mechanical properties of the rock samples are as follows: uniaxial and tensile strength of the cores, point load index, dynamic elastic modulus etc. Shear strength and cohesion of the limestone samples have been attained by means of mohr envelopes. Consequently, abrasivity strength has been calculated by Los Angeles and Dory abravity strength tests. Limestone could be classified as 'Highly Resistant' according to uniaxial compressive strength and point load index results as 'Very Compact' according to porosity results. Internal friction angle and cohesion have both been determined by triaxial compressive strengt tests in dry and saturated conditions. The results are as follows: 0=57“ and c=220 kg cm2 for dry samples, 0=53”and c=200 kg cm2 for saturated samples. Abrasivity tests showed % 20.7 abrasivity index value.