Emniyet mensuplarına göre futbol seyircisini saldırganlık ve şiddete yönlendiren futbol etkenlerinin araştırılması
Research on football viewers towards that aggression and violance football factor, according police departmant
  1. Tez No: 337188
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZMADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Emniyet mensubu, Futbol, Futbolda Saldırganlık, Saldırganlık, Şiddet, Football, Militancy, Militancy in Football, Police officer, Violence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada amaç; emniyet mensuplarının bakış açısından, futbol sporuyla doğrudan bağlantısı olan referans gruplarını oluşturan, medya, seyirci, antrenör, kulüp yöneticisi, futbolcu, güvenlik güçleri, futbol federasyonu, hakem ile bunların saldırganlık üzerinde etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın evrenini, 2010 yılının Mart ve Nisan ayları içerisinde, Bursa?da görev yapan emniyet mensupları oluşturmaktadır. Örneklemini ise Bursa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak seçilen 200 emniyet mensubu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak emniyet mensuplarının demografik bilgileri ile birlikte, futbolda farklı referans gruplarının, seyirci saldırganlığı üzerinde hangi düzeyde etkili olduklarını belirlemeye yönelik 74 maddeden oluşan 19 soruluk bir anket uygulanmıştır. Ön uygulama anketlerinden elde edilen verilerin yardımıyla anket maddelerinin güvenirlik analizi yapılmıştır ve ankette yer alan 92 maddenin güvenirlik-geçerlik katsayısı (crombach alfa değeri) 0.93 olarak bulunmuştur. Anketimizdeki verilerin geneli sınıflama ve sıralama ölçme düzeylerine uygunluk göstermektedir. Anketimizdeki veriler istatistiksel sonuçları elde edilme aşamasında uygunluğuna bakılmak suretiyle ki-kare ilişki testi uygulanarak yorumlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde ve yorumlarda ? = 0.05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 18.0 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; neden değil, daha çok sonuç olarak görülebilecek seyirci saldırganlığına karşı alınacak tedbirlerin, etkili unsurlar olarak özellikle hakem, medya, futbolcu, kulüp yöneticisi, Futbol Federasyonu ve güvenlik güçleri de gözönünde bulundurularak belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search for the effects of media, audiences, coaches, club managers, football players, security forces, football fedaration and referees on the militancy from the view of police officers. These are directly related to the reference groups and they constitute the reference groups. The participants of the research are the police officer working in March and April, 2010 in Bursa. 200 police officers choosen with the cooperation with Bursa Riot Police Branch Manager are the samples. As a means of data collection, a questionnnaire with 74 topics and 19 questions was used, considering the demografic infomation of the police officers, in order to determine how much the reference groups affect the audiences militancy. With the help of the preliminary questionnaire?s input, the reliabilitiy analysis of the questionnaire has been carried out and the coefficient of the reliability of 92 topics in the questionnaire is 0.93. Most of the inputs of the questionnaire are conform to the level of clasifying, ordering and evaluating. The findings in the questionnaire were interpreted with the relation chi-square test by taking cosideration into the appropriateness to the results of the statistics. In the statistics analysis and interpretations, a=0.005 has been taken into consideration. In the evaluation of the findings, the statistics programme SPSS 18.0 was used. According to the findings of the research, actions that will be taken against audience militancy seen as a result rather than a reason should be determined by taking into consideration the effective factors, especialy media, referees, supporters, football players, club managers, football federation and security forces.