Kıdem seviyelerine göre işgücü çizelgeleme problemine hedef programlama yaklaşımı
Goal programming approach to workforce scheduling problem with different seniority levels
- Tez No: 337194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET HASGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşgücü Çizelgeleme, Önceliklendirilmiş Hedef Programlama, Ağırlıklandırılmış Hedef Programlama, Kıdem Seviyeleri, Workforce Scheduling, Sequential Goal Programming, Weigted Goal Programming, Seniority Levels
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Servis sistemlerinin ekonomide artan önemiyle işgücü, işletmelerin en önemli kaynaklarından biri haline gelmiştir. İşgücünün etkin kullanımıyla hizmet kalitesi artmakta ve rekabet avantajı sağlanmaktadır. Çizelgeleme faaliyetleri işgücünün etkin kullanımında önemli bir paya sahiptir. İşletme ve çalışan memnuniyeti için çizelge oluşturulurken birçok faktör göz önüne alınmalıdır. Bu çalışmada çalışanların becerileri, kıdem seviyeleri, tercihleri ve sistemin talepleri dikkate alınarak işgücünün görevlere, vardiyalara ve izin günlerine hedef programlama modeli ile atanması amaçlanmıştır. Modelin amaç fonksiyonu kıdem seviyelerine göre gevşek kısıtlardan sapmanın en küçüklenmesidir. Önerilen model farklı boyutlardaki problemlerle önceliklendirilmiş ve ağırlıklandırılmış hedef programlama yaklaşımlarının kullanımıyla bir servis sisteminde uygulanmıştır. Sonuçta manuel hazırlanan çizelgeye göre çözüm kalitesi açısından daha iyi çizelgeler çok kısa sürelerde elde edilmiştir. Ayrıca ağırlıklandırılmış ve önceliklendirilmiş hedef programlama yöntemleri çözüm süresi ve kalitesi açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increasing importance of the service systems in the economy, workforce has become one of the most important source of enterprises. Using workforce effectively increases service quality and provides competitive advantage. Scheduling activities has a significant share in the effective use of the workforce. Many factors should be considered when creating a timetable for satisfaction of management and employees. In this study, employees? skills, preferences, seniority levels and demands of the system taking into account for assigning employee to tasks, days- off and shifts via goal programming model. The objective function is minimizing deviations from soft constraints according to seniority levels. The proposed model is applied for a service system using weighted and sequential goal programming aproaches with different sizes of problems. As a result high quality solutions obtained within short times compared to the manually prepared schedules. In addition weighted and sequential goal programming methods are compared in terms of solution time and quality.