Yeni bir makrosiklik ekstraksiyon aracının sentezi ve karakterizasyonu
The Synthesis and characterization of a new macrocyclic extractive agent
  1. Tez No: 33734
  2. Yazar: HAKAN ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vic-Dioksim, Crown eter, Makrosiklik, ekst raksiyon. VI, Vic-Dioxime, Crown ether, Macrocycle» extraction. VII
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yeni Bir Makrosiklik Ekstraksiyon Aracının Sentezi ve Karakterizasyonu Bu çalışmada, V.S'-diamino benzo [15-Crown-5] ile N,N'-bis(2- karbometoksifenil) diaminoglioksim ile reaksiyona sokularak yeni bir dioksim olan 5,16:13, l4-dibenzo-9, 10-benzo[ 1 5-Crown~5]-2, 3-bis(hid- roksimino)-7,12-diokso-l,4,8,ll-tetraazosiklodekan (H2L) sentez edil miştir. Bu ligandın metal-ligand oranı 1:2 olan sadece kobalt (III) ve rutenyum (II) kompleksleri elde edilmiştir. Hidrojen bağlı kobalt (III) kompeksi, bortriflortir etil eter kompleksi kullanılarak BF2 köprülü kobalt (III) kompleksi hazırlanmıştır. BF2 köprülü kobalt kompleksi bis(benzonitril) palladyum (II) klortir kullanılarak trinük- leer kompleks hazırlanmıştır. Daha sonra bu kompleks, sulu ortamdan diklormetan ortamına bazı alkali metal katyonlarının ekstraksiyonunda kullanılmış ve ekstraksiyon kabiliyeti ölçülmüştür. Dioksimin ve komplekslerinin yapıları elementel analiz, spektrumları yardımı ile desteklenmiştir. 1 13 komplekslerinin yapıları elementel analiz, H ve C NMR, İR ve kütle
Özet (Çeviri)
The Synthesis and Characterization of a Hew Macrocyclic Extractive Agent The novel(E,E)-dioxime 5,6sl3,14-dibenzo-9,10-benzo[15-Crown-5j- 2,3-bis(hydroxyimino)-7,12-dioxo-l,4,8,ll-tetraazocyclodecane (H2L) has been synthesized by the reaction of ^'.S'-diamino benzol 15-Crown- 5] with N,N*-bis(2-carbomethoxyphenyl) diaminoglyoxlme. Only mono nuclear Co(III) and Ru(II) complexes with a metal-ligand ratio of 1:2 + have been isolated. The cobalt (III) complex bridged with BF2 is achieved with H-banded eobalt(III) complex and boron trifluoride ethyleter complex. The reaction of BF2 bridged cobalt(III) complex with bis(benzonitril) palladium(II) chloride give trinuclear complex. Then, this BF2 bridged cobalt (I II) complex has been used the extractions of some alkaline metal cations from aquauo media into dichloromethane and measured the capability of alkaline metal extractions. The structure of dioxime and its complexes one purposed 1 13 according to element el analysis, H and C WCR, IR and mass spectra data.