Öğretmen adaylarının öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluklarının eleştirel düşünme eğilimleri, genel öz yeterlikleri ve akademik başarıları açısından yordanması
To predict prospective teachers' self directed learning readiness to in terms of critical thinking disposition, general self efficacy and academic achievement
- Tez No: 337408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKBULE BAŞBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk, eleştirel düşünme eğilimi, genel öz yeterlik, akademik başarı, öğretmen adayı, Self directed learning readiness, critical thinking disposition, general self-efficacy, academic success, pre-service teacher
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilim düzeyleri, genel öz yeterlikleri ve akademik başarıları ile öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bu değişkenlerin öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluğu yordama derecesini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile Mezunlara Yönelik Pedagojik Formasyon Sertifika Programına kayıtlı toplam 649 öğrenci (357 kız, 292 erkek) oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, öğretmen adaylarının öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeylerini ölçmek için“Öz Yönetimli Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği”, eleştirel düşünme eğilim düzeylerini ölçmek için“California Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği”, genel öz yeterliklerini ölçmek için“Genel Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılmış, akademik başarı ortalamaları ise fakültenin ilgili biriminden edinilmiştir. Verilerin analizinde, öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişki“Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı”ile analiz edilirken, bağımsız değişkenlerin tümü ele alınarak bağımlı değişkeni yordama derecesini belirleme amacıyla“Aşamalı Çoklu Regresyon”analiz tekniği kullanılmıştır. Analizler sonucunda öğretmen adaylarının öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyi ile eleştirel düşünme eğilimi, akademik başarı ortalaması, genel öz yeterlik değişkenleri arasında olumlu yönde ve anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Ayrıca önem sırasına göre eleştirel düşünme eğilimi, akademik başarı ortalaması ve genel öz yeterlik değişkenleri tarafından öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyinin anlamlı bir şekilde yordandığı bulgusu elde edilmiştir. Araştırmada öğretmen adaylarının eleştirel düşüme eğilimleri, akademik başarıları ve genel öz yeterlikleri arttıkça öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluklarının da artacağı; bununla birlikte öğretmen adaylarının eleştirel düşüme eğilimlerine, akademik başarılarına ve genel öz yeterliklerine bakılarak öz yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeylerinin kestirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of determining the relation between the level of critical thinking disposition, general self-efficacy and academic achievement of pre-service teachers and the regression degree of these variables on self-directed learning readiness of pre-service teachers. The study group of this research consists of totally 649 students (357 female and 292 male students) studying at 3rd and 4th grades at The Faculty of Education of Ege University and students enrolled at The Certificate Program of Graduate- Oriented Pedagogical Formation. Within the context of the study, to measure the level of self-directed learning readiness of pre-service teachers, the Scale of Self Directed Learning Readiness; to measure the level of critical thinking disposition of pre-service teachers California Critical Thinking Disposition Inventory; and to measure general self-efficacy of pre-service teachers the Scale of General Self Efficacy were used. Results of the analysis revealed that there is a statistically significant relationship between the self-directed learning readiness level, and the critical thinking disposition, the academic achievement and the general self-efficacy variables. Pearson product moment correlation coefficient is used to analyse the relationship between self-directed learning readiness and the independent variables. In addition to this, stepwise multiple regression was utilized to determine the prediction level of the all independent variables. Besides, it was concluded that the level of self directed learning readiness was significantly predicted in order of priorities, by the variables critical thinking disposition, the mean of academic success and general self efficacy. The findings indicated that an increase in the critical thinking disposition, academic achievement and general self-efficacy level will yield an increase in the self-directed learning readiness level for the teacher candidates. Also, the self-directed learning level of the teacher candidates can be predicted by their critical thinking disposition, academic achievement and the general self-efficacy.