Mizahi reklamların tüketici satın alma eğilimlerine etkisinde kültürel farklılıkların rolü: Türkiye-Türkmenistan karşılaştırılması
The role of cultural differences in effect of humorous advertisings on customer purchasing tendency: Turkey and Turkmenistan comparison
- Tez No: 337409
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN NAZAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Tüketici Davranışları, Mizah, Kültür, Advertising, Consumer Behavior, Humor, Culture
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada iki ülke (Türkiye ve Türkmenistan) arasındaki kültürel farklılıklar ve mizahi reklamların bu iki farklı kültürdeki tüketici grubunun satın alma davranışlarını etkilemesinde anlamlı bir farkın olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde pazarlama iletişim araçlarından biri olan reklam konusu incelenmiştir. Bu bölümde reklam tanımı ve kavramı, reklamın amaçları ve özellikleri, reklamın hitap türleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, tüketici davranışları incelenmiştir. Tüketici davranışı, tüketici satın alma karar süreci, tüketici davranışlarını etkileyen faktörler açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde mizahi reklamlar, kültürel farklılıklar ve mizahi reklamların tüketici satın alma davranışına etkisinde kültürel farklılıkların rolü hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın son bölümünü uygulama oluşturmaktadır. Bu bölümde, araştırmanın amacı, konusu, kapsamı ve sınırları, türü, araştırmanın modeli ve yöntemi ile araştırma verilerinin değerlendirilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, attempted to determine cultural differences between two countries (Turkey and Turkmenistan) and whether there is meaningful difference between two consumer groups with different cultures in effect of humorous advertisings to purchasing behavior. In the first chapter of the study, were examined advertising subject which one of the tools of marketing communication. Definition and concept of advertising, objects and features of advertising, advertising appeals was discussed in this chapter. In the second chapter, consumer behaviors were examined. Consumer behavior, consumer decision making process and the factors affecting consumer behavior was described. The third chapter of this study includes information about humorous advertising, cultural differences and about the role of cultural differences in effect of humorous advertisings on consumer buying behavior. The last chapter of the study constitute from practice. Objects, subject, scope and limitations; model and method of the research and evaluation of the research data is located in this chapter.