Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin matematik başarılarının yordanması
Prediction of 9th grade students' mathematics achievement.
  1. Tez No: 337433
  2. Yazar: MELİKE ÖZÜDOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY BÜMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özdüzenleme becerileri, özyeterlik algısı, matematik özyeterlik algısı, akademik güdülenme, matematik başarısı, Self-regulation skills, self-efficacy perception, mathematics self-efficacy perception, academic motivation, mathematics achievement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin matematik özyeterlik algılarının, özdüzenleme becerilerinin ve akademik güdülenme düzeylerinin matematik başarısını yordayıp yordamadığını araştırmaktır. Çalışma ilişkisel tarama türünde, nicel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemi 2012?2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi gibi çeşitli program türlerini kapsayan okullarda öğrenim gören 416 dokuzuncu sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Öğrencilerin özdüzenleme stratejileri ve motivasyonel inançları Pintrinch ve De Groot (1990) tarafından geliştirilen ve Üredi (2005) tarafından dilsel eşdeğerlik, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak Türkçe?ye uyarlanan ?Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği?nin özdüzenleme stratejileri boyutu aracılığıyla; matematiğe karşı özyeterlik algıları Umay (2001) tarafından geliştirilen ?Matematik Özyeterlilik Algısı Ölçeği? ile ve akademik güdülenme düzeyleri ise Bozanoğlu (2004) tarafından geliştirilen ?Akademik Güdülenme Ölçeği (AGÖ)? ile ölçülmüştür. Öğrencilerin matematik başarıları ise, araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ile ölçülmüştür. Araştırmada yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, öğrencilerin matematik başarılarının yordanmasında okul türünün ve matematik özyeterlik algılarının anlamlı olduğu görülmüştür. Okul türüne göre yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, Fen ve Anadolu Lisesinde öğrenim görmek, Meslek Lisesinde öğrenim görmeye göre matematik dersinde başarılı olmak için bir avantaj olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate whether secondary school 9th grade students? mathematics self-efficacy perceptions, self-regulation skills and academic motivation levels predict mathematics achievement or not. Model used for this research is a relational survey model which is quantitative. The sample of the research includes 416 ninth grade students studying in 2012-2013 academic year in various schools having different programs such as Science High School, Anatolian High School, Vocational Trade High School, Religious Vocational High School, Anatolian Religious Vocational High School, Girls? Vocational High School and Industrial Vocational High School. The self-regulation strategies and motivational beliefs of students have been measured by self-regulation strategies dimension of ?The Motivated Strategies for Learning Questionnaire? developed by Pintrinch and De Groot (1990) and adapted into Turkish by Üredi (2005) by doing Turkish bilingual equivalence, validity and reliability studies; self-efficacy perceptions of students against mathematics have been measured by ?The Scale of Self-Efficacy Perception Against Mathematics? developed by Umay (2001) and academic motivational levels of students have been measured through ?Academic Motivation Scale? developed by Bozanoğlu (2004). Students? mathematics achievement has been measured via an achievement test developed by the researcher. According to the results of multiple regression analysis, type of school and mathematics self-efficacy perception of students is a significant predictor of mathematics achievement. Regression analysis which is implemented according to school type has shown that studying at Science High School and Anatolian High School is an advantage in order to be successful at mathematics rather than studying at Vocational High School.