Logonun kent markalaşmasına olan etkisi: Ege Bölgesi'nde yer alan şehirlerin logolarının görsel göstergebilimsel analizi
The effect of logo on city branding: Visual semiotic analysis of logos of provinces in aegean region
  1. Tez No: 337432
  2. Yazar: BURAK KARABULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİDAYE AYDAN SİLKÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Kent Markala?ması, Logo, Göstergebilim, Belediye, Brand, Urban Branding, Logo, Semiotic, Municipality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Kentlerde görsel kimlik; tarih, kültür ve ekonomik faaliyetler gibi öğeleri öne çıkaran en temel unsur, şüphesiz ki yoğun bir simgesel değere sahip olan kent logolarıdır. Logolar doğal olarak, çeşitli kendine özgün çizim, betimleme ve renksel imgelemelerden oluşmuş estetik ve işlevsellik özellikleriyle, kent tarihini ve öyküsünü benimsemiş tasarımlardır. Logoların kentleri diğer kentlerden ayırımını sağlaması ve hedef kitlelere tanıtımını etkili bir şekilde yaptığı ifade edilebilir. Bu bağlamda, logonun kent markalaşmasına olan etkisi değerlendirilmelidir. Çalışmanın birinci bölümünde, temel anlamda marka ve markalaşma konusunda bilgiler verilip tanımı yapıldıktan sonra ikinci bölümle birlikte kent markalaşması aktarılmaktadır. Bu bölümde, kent kimliği ve kent görsel kimliği gibi etkenlerin markalaşmaya olan etkisi ve bu unsurların logoya yansımasından söz edilmektedir. Birer tasarım imgesi ve markalaşma sürecinin etkenlerinden biri olan logonun, kent markalaşmasına olan etkisinin incelendiği üçüncü bölümde ise Ege Bölge'sinde yer alan kentlerin merkez belediye logolarının, kent markalaşmasına olan etkisi göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle analiz edilerek değerlendirilmektedir. Görsel ve yazılı kodları gösteren ve gösterilen düzanlam ve yananlam açısından incelememizi sağlayan bu yöntem, görünenin arkasında yatan anlamın izini sürmektedir. Bu noktada, çözümleme ve analiz yöntemi sonucunda logo tasarımları yapıbirimlerinin biçimsel özellikleri ve içerik düzlemi açıklanmaktadır. Analiz sonucu, en sık kullanılan renkbirimin beyaz olduğu, kent görsel kimliği ve kültürü gibi kentsel değerlerin tasarımlarda vurgulandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The most basic element; no doubt, is the city logos which put forward the urban visual identity, including items such as history, culture and economic business. Naturally. Logos are the original designs adopted on the city history and story with aesthetics and functionally features such as drawings, descriptions and colour images. Logos can be expressed to provide making seperation between city from the other cities and making one city's introduction to target group in an effective way. In this context, the effect of city branding of logos must be evaluated. On the first part of study, basically information and definitions about branding and branda are given, then, on the second part, the city branding is given. In this section the impact of city identity and city's visual identity on branding and reflections of these elements to logo are mentioned. The logo which is the one of the image and branding process is examined on the urban branding and impact of cities central municipal logos in the Aegean Region is evaluated by analyzing the effect of the method of semiotic analysis. Visual and written codes of showing and shown, denotation and connotation in terms of the review that allows this method to be discussed is what appears to be behind the meaning of the trace. At this point, as a result of the analysis, logo designs' structural unit's properties and the content of the plane are described. As a result of the analysis, it is seen that, the most frequently used colour structure is white and the city's visual identity and culture, such as urban values designs are emphasized.