2000 sonrası Türk Sinemasında gençliğin temsili
Representation of youth in post-2000 Turkish Cinema
- Tez No: 337434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE LEYLA BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Temsil, Sinema, Gençlik Kültürü, Gençlik sorunları
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sinema ortaya çıktığı ilk andan itibaren bütün sanat dallarıyla bir etkileşim içerisine girmiş ve bu alanlarda üretilen eserlerden yararlanmıştır. Bunun temelinde sanat eserlerinin konusunu hayattan alması, sinemanın ise hayatı yansıtmasından ileri gelmektedir. Sinemanın gerçeğin en etkili temsil yollarından biri olduğu düşüncesinden hareketle sinemasal üretimlerin toplumsal yaşantının birer küçük örneklem evrenini oluşturduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışma, sinemasal üretimlerin bir biçimde toplumsal kurgulara ilişkin ipuçları veren unsurlar olduğu yargısından yola çıkarak, sinemasal eserlerde oluşturulan gençlik temsillerini incelemektedir. Bu bağlamda, gençlik kavramı, kavramın farklı disiplinlerdeki tanımlamaları, kavramın ortaya çıkışında etkili olan unsurlar ele alınmış, kültür kavramı ve gençlik kültürü irdelenerek gençlik kültürünün Türkiye?deki yansımaları ve gençlik algıları, 2000 Sonrası Türk Sinemasında gençliğin temsil biçimleri örneklem olarak belirlenen on film üzerinden yapılan sosyolojik analizlerle çözümlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema has been interacting all branches of arts since the first moment it emerged and has taken advantage of the works given in these branches. This is because of works of arts take their topics from life and cinema reflects the life. On the thought that cinema is one of the most effective representation ways of reality, it is possible to say that productions of cinema form a small sample universe of social life. This study deals with the representations of youth formed in the productions of cinema based upon the thought that productions of cinema are the factors giving clues about the social speculations in any way. From this point of view, the concept of youth, the definitions of the concept in different disciplines, the factors effective in the emergence of the concept have been dealt with, the concept of culture and the culture of youth have been examined, the reflections of the culture of youth over Turkey and the perceptions of youth, the ways of representation of youth in Turkish cinema after 2000 have been tried to be resolved through sociological analyses made on ten films determined as samples. Key words : Youth, Representation, Cinema, Culture of Youth, problems of youth