Onuncu sınıf öğrencilerinin matematik başarılarını açıklayıcı bir model çalışması
A modeling study to explain mathematics achievement of tenth grade students
- Tez No: 226166
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN AKARSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geçmis matematik basarısı, matematikle ilgili akademik benlik, matematik kaygısı, matematiğin doğasıyla ilgili inanıslar, mantıklı düsünme yeteneği, matematik basarısı, matematik basarısının yordanması, Prior mathematics achievement, mathematics self-concept, mathematics anxiety, beliefs about nature of mathematics, logical thinking, mathematics achievement, predictive modeling of mathematics achievement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalısmada 10. sınıf öğrencilerinin, matematik basarıları ile matematikle ilgili akademik benlikleri, matematik kaygıları, matematiğin doğasına iliskin inanısları, geçmis matematik basarıları ve mantıklı düsünme yetenekleri arasındaki açıklayıcı ve yordayıcı iliskiler örüntüsü incelenmistir. Çalısmaya bir devlet lisesine devam eden 348 onuncu sınıf öğrencisi katılmıstır. ?liskisel tarama türünde olan çalısmada öğrencilerin matematikle ilgili akademik benlik kavramlarını ölçmek için Brookover, Erikson ile Joiner (1967) tarafından gelistirilen ve Senemoğlu (1990) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Akademik Benlik Kavramı Ölçeği? kullanılmıstır. Öğrencilerin matematik kaygıları Erktin (1989) tarafından gelistirilen ?Matematik Kaygısı Ölçeği? ile ölçülmüstür. Öğrencilerin matematiğin doğasıyla ilgili inanıslarını ölçmek için Collier (1972) tarafından gelistirilen ve Türkçe'ye uyarlaması arastırmacı tarafından yapılan ?Matematik ve Matematik Öğretimiyle ?lgili ?nanıslar Ölçeği?nin ?Matematikle ?lgili ?nanıslar? alt boyutu kullanılmıstır. Öğrencilerin mantıklı düsünme yeteneklerini belirlemek amacıyla Tobin ve Capie (1981) tarafından gelistirilen ve Geban, Askar ile Özkan (1992) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Mantıksal Düsünme Yeteneği Testi? kullanılmıstır. Geçmis matematik basarısı, öğrencilerin 2005-2006 Öğretim Yılı dokuzuncu sınıf birinci dönem matematik dersi karne notları ile ölçülmüstür. Öğrencilerin 2006-2007 öğretim yılı onuncu sınıf birinci dönem matematik dersi karne notları ise matematik basarı ölçüsü olarak kabul edilmistir. Arastırmanın bulguları, matematik basarısı, matematikle ilgili akademik benlik, matematiğin doğasıyla ilgili inanıslar, matematik kaygısı, mantıklı düsünme yeteneği ve geçmis matematik basarısı arasındaki tüm ikili iliskilerin anlamlı olduğunu ortaya koymaktadır. Model analizi sonuçlarına göre sadece geçmis matematik basarısı ve matematikle ilgili akademik benlik kavramının matematik basarısını doğrudan anlamlı bir sekilde yordadığı bulunmustur. Matematik kaygısı ve matematiğin doğasıyla ilgili inanıslar matematikle ilgili akademik benlik vasıtası ile matematik basarısını etkilemektedir. Mantıklı düsünme yeteneğinin matematik basarısının doğrudan anlamlı bir yordayıcısı olmadığı ancak arastırmanın diğer bağımsız değiskenler aracılığıyla dolaylı bir sekilde matematik basarısıyla ilintili olduğu belirlenmistir. Böylece gelistirilen modelle matematik basarısındaki varyansın %48'nin açıklanabildiği görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study the relationships between 10th grade students? mathematics achievement and mathematics self-concept, mathematics anxiety, beliefs about nature of mathematics, and prior achievement were investigated. The sample of the study consisted of 348 tenth grade students from a public school. For this correlational study, students? academic self-concept was measured by ?Self Concept of Mathematics Academic Ability Scale? developed by Brookover, Erikson and Joiner (1967) and adapted into Turkish by Senemoğlu (1990). Students? beliefs about mathematics is measured by ?Beliefs About Mathematics Subscale? of ?Beliefs About Mathematics and Mathematics Instruction Scale? developed by Collier (1972) and adapted into Turkish by the researcher. For the assessment of mathematics anxiety, ?Mathematics Anxiety Scale? developed by Erktin (1989) was used. Students? logical thinking ability was measured via the ?Test of Logical Thinking Ability? developed by Tobin and Capie (1981) and adapted into Turkish by Geban, Askar and Özkan (1992). Prior mathematics achievement was measured by students? 9th grade mathematics grades in the fall term of 2005-2006 academic year. Students? 10th grade mathematics grades in the fall term of 2006-2006 academic year were used as a measure of mathematics achievement. The findings of the study revealed that the relationships between mathematics achievement, self-concept related to mathematics, mathematics anxiety, beliefs about mathematics, logical thinking ability and prior mathematics achievement were statistically significant. Based on the model developed in the study, it was found that only prior mathematics achievement and mathematics self-concept variables were significant direct predictors of mathematics achievement. Mathematics anxiety and beliefs about mathematics affected mathematics achievement indirectly through academic self-concept. It was identified that logical thinking ability was not a significant direct predictor of mathematics achievement, however it was indirectly related to mathematics achievement with the mediation of other independent variables of the study. It was observed that the model developed in the study explained 48% of variance on mathematics achievement.