John Finnis'understanding of Natural Law
John Finnis'in Doğal Yasa anlayışı
  1. Tez No: 337472
  2. Yazar: NURSEL TÜCCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Yasa, Doğal Hukuk, Finnis, Pratik Bilgelik, Oyun, Estetik Tecrübe, Bilgi, Din, Dostluk, Yaşama, Cicero, Thomas Auquinas, Hugo Grotius, Natural Law, Finnis, Practical Reasonableness, Play, Aesthetic Experience, Knowledge, Religion, Friendship, Life, Cicero, Thomas Aquinas, Hugo Grotius
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Doğal yasa anlayışı, Antik Yunan'dan günümüze, etik nihilizme, etik sübjektivizme ve etik rölativizme karşı ortaya çıkmış, evrensel adalet arayışından doğan bir anlayıştır. Ahlak, hukuk, siyaset ve din felsefesi gibi alanların kökenindeki temel, ortak ve evrensel değer ve iyi arayışını göstermektedir. Bu doğrultuda düşünce tarihi boyunca pek çok doğal yasa teorisinin ortaya çıkmasıyla bir doğal yasa geleneği oluşmuştur.Bu çalışmada, doğal yasa geleneği bağlamında, John Finnis'in doğal yasa anlayışı incelenmiştir. Çalışma, giriş ve sonuçla birlikte dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde doğal yasanın problematiği üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, John Finnis'in anlayışına hazırlık olmak üzere doğal yasa geleneği ele alınmıştır. Cicero, Thomas Aquinas ve Hugo Grotius'un doğal yasa teorileri ve ayırt edici yönleri tesbit edilmiştir.İkinci bölümde, John Finnis'in doğal yasa anlayışı analiz edilmiştir. Temel insani iyileri esas alan Finnis'in kuramının ayırt edici yönleri ortaya konulmaya ve doğal yasa geleneğindeki yeri saptanmaya çalışılmıştır.Sonuç bölümünde ise bu araştırmada ulaşılmış bazı önemli noktalar vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural law understanding, dated to Antique Greeks, stemmed from that it was against ethical nihilism, ethical subjectivisim, and ethical relativism and that it was to search for universal justice. It is concerned about to search for common, universal value and good, which is located on the basis of areas like ethics, moral philosophy, the philosophy of law, politics, and religion. There is a tradition of natural law which contained many theories of natural law in the history of thought.This thesis examines John Finnis? understanding of Natural law in the light of natural law tradition. The thesis contains four chapter including introduction and conclusion. Introductory chapter deals with the problematic of natural law.First chapter investigates the tradition of natural law, especially natural law theories of Cicero, Thomas Aquinas, and Hugo Grotius.Second chapter analyzes John Finnis? theory of natural law which based on main human values and goods. It tries to estimate distinguishing features of Finnis? theory and its place in the tradition of natural law.The thesis ends with a concluding remark about some of the main points which came out during the course of study.