Finlandiya ve Türkiye ortaöğretim dil ve edebiyat programlarının karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of secondary education on linguistics and literature curricula in Turkey and Finland
  1. Tez No: 469617
  2. Yazar: ÖZGE ACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Finlandiya'da Dil ve Edebiyat Eğitimi, Türkiye'de Dil ve Edebiyat Eğitimi, Eğitimde Edebiyat Kanonu, PISA, Dünya Edebiyatı, Language and Literature Education in Finland, Language and Literature Education in Turkey, Canon of Literature Education, PISA, World Literature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Finlandiya'nın ve Türkiye'nin tarihsel süreçte benzerlikleri de farklılıkları da mevcuttur. Fransız, Alman, İngiliz edebiyatının etkisi hem Finlandiya için hem de Türkiye için benzer zamanlarda gerçekleşmiştir. Özellikle Tanzimat'tan sonra yapılan çeviri faaliyetlerinin bu etkileşimde etkisi çok büyüktür. Finlandiyalı Heikki Paasonen, Räsänen, Gustaf John Ramstedt, Castren gibi dilbilimcilerin Türk diline ve edebiyatına doğrudan ya da dolaylı katkıları son derece önemlidir. Araştırma kapsamında aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. PISA araştırma sonuçlarına göre ilk sıralarda yer alan Finlandiya'nın dil ve edebiyat öğretimi ile sıralamanın sonlarında olan Türkiye'nin dil ve edebiyat öğretimi arasındaki fark nasıl açıklanabilir? 2. Finlandiya'nın ve Türkiye'nin dil ve edebiyat öğretiminin tarihi seyri nasıldır? 3. Türkiye'de eğitimde kanon anlayışı çok yerleşmemiştir. Finlandiya'da ise dil ve edebiyat öğretiminde kanonlar öne çıkmıştır. Eğitimde kanonun yeri ve önemi nedir? 4. PISA sonuçlarına göre Finlandiya ile Türkiye arasında okuma becerisi konusunda neden çok fark bulunmaktadır? 5. Finlandiya'da ve Türkiye'de ders kitaplarının içeriği nasıldır, farklılıklar nelerdir? 6. Finlandiya'nın ve Türkiye'nin sınıf içi uygulamalarındaki farklılıklar nelerdir, neden kaynaklanmaktadır? Bu çalışmada Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) tarafından kabul edilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA (Programme for International Student Assessment) araştırma sonuçlarında son yıllarda ilk sıralarda yer alan Finlandiya ile Türkiye karşılaştırmalı bir yöntemle değerlendirilmektir. Finlandiya'da dil ve edebiyat öğretimi tarihi, Türkiye'de dil ve edebiyat öğretimi tarihi, dil ve edebiyat öğretim programı, amaçlar, kazanımlar, ders işleme süreci, ders kitapları, eğitimde edebiyat kanonu, yöntem ve teknikler, sınıf içi uygulamalar karşılaştırılma kapsamındadır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre Türkiye'de 9. sınıftan 12. sınıfa kadar farklı kitaplar kullanılırken, Finlandiya'da ortaöğretimde kullanılan ders kitabı sınıflara göre kategorize edilmemektedir. Fin Dili ve Edebiyatı ders kitabında medya, edebiyat, dil, yazma ve konuşma olarak bölümlere ayrılmaktadır. Edebiyat kısmı da antik dönemden 2000'li yıllara kadar getirilmektedir. Dünya edebiyatına da kapsam bir biçimde yer verilmektedir. Yapılan araştırmalarda pek çok ortak noktalar ve farklılıklar tespit edilmiştir. Finlandiya'da öğretim programı ders kitaplarıyla, yöntem ve tekniklerle ve öğretmenle uyum içerisindedir. Bu karşılaştırmada elde edilen sonuçlarla hedeflenen konu, Türkiye'de ortaöğretim dil ve edebiyat öğretimi için farklılıklardaki olumlu tarafları belirleyip ders kitaplarındaki eksiklikleri, yöntem ve tekniklerin uygulanmasında yaşanan sorunları, sınıf içi uygulamalarındaki sıkıntıları, eğitimde kanon mevzusunu daha sağlıklı bir biçimde tespit etmekti
Özet (Çeviri)
Finland and Turkey have both similarities and differences in terms of historical procedure. French German and English Literature affected Turkey and Finland almost at the same time (simultaneously). This impact can be recognized especially on the translation studies that were made after the Era of Tanzimat. The direct and indirect contributions of Finnish linquist Heiki Paasonen, Rasanen, Gustaf John Ramstedt, Castern are great on Turkish Language and Literature. In the scope of the study, questions below are tried to be answered: 1. How is the difference between Turkey, of which PISA results concerning language and literature education is ranked lowest and Finland, of which PISA results concerning language and literatüre education is ranked one of the highest can be explained? 2. What is the historical development of Turkish and Finland Language and literature education? 3. In Turkey, understanding of canon in Education is not common. However, the opposite is true for Finland. What is the place and significance of Canon in Education? 4. According to the PISA results, Why is the difference between rate of reading skills huge? 5. What is the content of the course books in Turkey and Finland? What is the difference between these course books? 6. What are the differences between methodologies of classrooms in Finland and Turkey ? What is the reason for this difference? In This study, Finland that has been ranked as the first according to the research results of PISA (recognized by OECD) and Turkey will be studied comparatively. This comparative study includes education history of Turkish Language and Literature and Finnish Language and Literature; curriculum of language and canon of literature in education, goals, outputs, class procedures, methods in class practices. In the light of the results of the study, while there are different coursebooks for students attending 9th to twelfth grade in Turkey, Finland does not categorize the course books according to class levels. Finnish Language and literature course book covers, media, literature, language arts, writing and speaking. The literature part of book starts from antique era until 2000s. Also World Literature is covered extensively. According to the studies, many similarities and differences are found. In Finland, the curriculum is in line with textbooks, methods and techniquies and teachers. This comparative study aims at defining and identifiying the deficiencies of Turkish Secondary Literature education interms of coursebook, teaching methods and techniques, also topic of canon in education comprehensively.