Kamu personel rejimi açısından köy koruculuğu
The village guardship in terms of the public personel regime
- Tez No: 337481
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM EDİS ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Geçici Köy Koruculuğu, Personel Rejimi, Kamu Görevlisi, Temporary Village Guardship, Personnel Regime, Public Official
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kamusal bir hizmeti yerine getiren her kişi geniş anlamda kamu görevlisi sayılmaktadır. Köy korucuları, özlük hakları açısından kamu görevlileri arasında en düşük haklara sahip olanlardandır. Bu araştırmanın amacı köy korucularını kamu personel rejimi açısından değerlendirmektir.Çalışmanın birinci bölümünde kamu personel rejimi kavramı, kamu yönetiminin kamu hizmeti ve kolluk görevleri ve Türkiye'de kamu görevlileri incelenmiştir. İkinci bölümde, köy koruculuğu sistemi tarihsel olarak ele alınmıştır. İlk olarak, Hamidiye Alayları incelenmiştir. İkinci olarak, 1914'te uygulanan kır bekçiliği daha sonra 1924 yılında Köy Kanunu ile uygulanmaya başlanan köy koruculuğu değerlendirilmiştir. Bu bölümde köy koruculuğunu zaman içinde değiştiren dengeler, köy korucularının statüleri ile elde ettikleri haklar, köy koruculuğu sisteminin sonuçları incelenmiş ve tarihsel olarak karşılaştırmaları yapılmıştır. Üçüncü bölümde 1982 Anayasası'na göre geçici köy korucuları kamu görevlisi kavramı ekseninde incelenmiştir. Ayrıca geçici köy korucularının bu konudaki düşünceleri geçici köy korucularıyla yapılan görüşmeler ile değerlendirilmiştir.Sonuç olarak bu çalışma geçici köy koruculuğu sistemini neden ve sonuçları açısından değerlendirmekte, personel rejimi bağlamında incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Each person carrying out public service is accepted as public official in a broad sense. Village guard is a person who has the lowest rights among the public officials in terms of personal rights. The aim of this study is to evaluate village guards in terms of public personal regime.In the first part of the study, concept of public personnel regime, public service of public administration, police duties and public officials in Turkey were analyzed. In the second part, the system of village guardship was analyzed in historical perspective. Here, ?Hamidiye Alayları? was firstly analyzed. Secondly, rural area wardership that was applied in 1914 and village guardship that emerged in 1924 by the Village Law were analyzed. In this part, the balances changing village guardship in time, the rights and status of village guards and the results of system of village guardship were analyzed and they were compared with each other historically. In the third part, temporary village guards were analyzed in the framework of public official concept according to 1982 Law. Apart from that, the ideas of temporary village guards were evaluated as a result the interviews with them.Finally, this study observes temporary village guardship in terms of its reasons and results and analyzes it in the context of personnel regime.