Bir kentsel hak olarak güvenlik ve MOBESE uygulaması
Security as an urban right and the MOBESE application
- Tez No: 337489
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Hak, Kent Güvenliği, Suç, Güvenlik Kameraları, MOBESE, Urban Right, Urban Security, Crime, Security Cameras, MOBESE
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Güvenlik, tarihin her döneminde insanlığın en temel ihtiyaçlarından olmuştur. Nüfus hareketleri ve kentleşme süreçlerinin negatif bir etkisi olarak güvenlik sorunları kentsel mekânlarda yoğunlaşmıştır. Toplumsal sürdürülebilirliği tehdit eden ve kentlilerin modern yaşam kalitesini bozan temel bir konu, üzerinde önemle durulması gereken kent güvenliğinin sağlanması sorunudur.Bu tez ile kentsel hak, kentsel güvenlik kavramları ve kentsel güvenliğin sağlanmasında suçla mücadele politikalarının önemli bir parçası olan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) projesi kendi içinde birbiri ile bütünlüğün sağlanmasına vurgu yapılarak incelenmiştir. Günümüzde, kent güvenliğinin yaşamsal sürecin öncelikli ihtiyacı olduğu ve bu ihtiyacın giderilmesinin temel bir kentsel hak olduğu savunulmaktadır. Bu noktada kentsel güvenlik yönetiminde hak temelinde kamu hizmeti sunma felsefesiyle uyumlu olarak yaşanan zihinsel dönüşüm ele alınmıştır.Kent güvenliğinin sağlanmasında teknoloji kullanımı çağdaş güvenlik hizmetlerinin bir gereğidir. Emniyet güçlerinin çoklu suçla mücadele politikalarının bir parçası olarak kullandığı güvenlik teknolojilerinden biri MOBESE'dir. Bu sistemlerin başarısı için ileri teknolojik donanım, etik değerleri gözeten ve endişelere duyarlı hukuki mevzuat ve stratejik yönetsel süreç eşzamanlı olarak geliştirilmelidir.Kamera sistemlerine bu perspektiften bakan bu çalışma ile izleme sistemlerinin Dünya'daki ve Türkiye'deki gelişim seyri incelenmiş ve İzmir Kent Güvenlik Yönetim Sistemine (KGYS) ilişkin yapılan mülakatlar yoluyla sistemin işletim süreci analiz edilmiştir. İzmir KGYS'nin gelişim süreci devam etmesi nedeniyle, yöneticilerin sistemin geleceğine ilişkin algıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Nihai tahlilde iddiamıza ve sorgulamalarımıza esas teşkil eden sistemin yasal ve yönetsel yapısı ve stratejisi bir bütün olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Security is the main requirement of humanity in all ages. As a negative effect of urbanization processes and immigration, security problems occur in urban areas. The main topic which threatens social sustainability and destroys quality of modern life, is the problem of urban security that needs to focus on importance.In this thessis, urban right, urban security and MOBESE aplication, which is the important tool to struggle with crime for urban security, are evaluated together. It can be claimed that urban security is a prior need in humanlife and also it is an urban right. At this point, we handle mental transformation in accordance with the philosophy of providing public services in urban security adminstration.The use of technology to provide urban security is the necessity of contemporary security services. ?Mobile Electronic System Integration? is the one of security technologies is used by police as a part of struggling against crime. For the success of these systems, use of advanced technological equipment, legal regulation that respects ethical values and strategic management have to be developed together.In this thesis, security camera systems more evaluated in this perpective, devolopment of system in the worldwide and Turkey is explained and the system?s operating process is analyzed. Perceptions of adminstrations about the future of system is evaluated with interview in İzmir ?Urban Safety Management System?. Finally, legal and administrative structure and strategy of the system which provide a basis to our claim and our inquiries, are examined.