Ticari bankalar ile katılım bankalarının kârlılık performanslarının topsis yöntemi ile karşılaştırılması
The comparison of profitability performances of commercial banks and islamic banks using topsis method
- Tez No: 337535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticari Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Topsis Yöntemi, Commercial Banking, Islamic Banking, Topsis Method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ülke ekonomilerinin sağlıklı gelişebilmeleri için bankacılık sektörünün etkin bir şekilde faaliyet göstermesi gerekir. Etkinlikten kastedilen bankaların daha kârlı ve krizden minimum etkilenir düzeyde önlemler alabilecek şekilde bir yapıya sahip olmasıdır.Bu çalışmada; katılım bankacılığı ve ticari bankacılık kavramlarının neler olduğuna, bu kavramların içeriklerine ve detaylarına değinildikten sonra Türk bankacılık sektörünün kârlılık performansları kıyaslanmış ve bunun için 4?ü katılım 4?ü ticari banka olmak üzere toplam 8 bankanın kârlılık performansları ölçülmüştür. Bu ölçüm 2003-2011 yılları arasını kapsamaktadır. Bu ölçüm yapılırken öncelikle katılım bankaları ve ticari bankaların bilanço ve gelir tablolarından veriler elde edilmiştir. Bu veriler bu analizde kullanılacak rasyoların ölçümü için gereklidir. Analizde kullanılan rasyolar: aktifin kârlılığı, özkaynakların kârlılığı, özkaynaklar / toplam aktif, net faiz (kâr payı) geliri / toplam aktif, vergi öncesi kâr / pasif toplamı, takipteki krediler / toplam krediler, toplam krediler / toplam aktif. Bu rasyolar bulunduktan sonra Topsis yöntemiyle performans puanları hesaplanmış ve birtakım sonuçlara ulaşılmıştır. Analiz sonucunda tüm yıllar irdelendiğinde performansı en yüksek çıkan bankalar Bank Asya ve Finansbank?tır. Performansı en düşük çıkan banka ise Bank Mellat?dır. Tüm bankaları incelersek; katılım bankalarının ticari bankalardan daha yüksek performans skorlarına ulaştıkları ve daha kârlı oldukları sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order for the economy of a country to develop in a healthy way, it is necessary that the banking sector should work effectively. What is meant by effectiveness is that banks must have a structure that is more profitable and that could take precautions to be influenced by the crisis at a minimum level.In this study; after what the concepts of Islamic banking and commercial banking are explained and the contents and details of these concepts are dealt with, the profitability performances of Turkish banking sector are compared and for this reason the profitability performances of eight banks in total including four Islamic and four commercial banks are measured. This measurement covers between the years 2003-2011. While this measurement is being done, firstly, data from the balance sheets and income statements of Islamic banks and commercial banks were collected. These data are necessary for the measurement of the ratios that will be used in this analysis. The ratios that are being used in this analysis are: return on assets, return on equity, equity / total assets, net interest revenue (net dividend) / total assets, pre-tax profit / total liabilities, non-accruing loans / total loans, total loans / total assets. After these ratios were found, performance scores are worked out by Topsis method and some results were reached. At the end of the analysis when all the years were studied, it was found out that the banks which have the highest performance scores are Bank Asya and Finansbank. The bank which has the lowest performance score is Bank Mellat. When all the banks have been studied; it has been found out that Islamic banks have reached higher performance scores and, as a result, are more profitable than commercial banks.