The relationship between foreign portfolio investment to İstanbul Stock Exchange and main macroeconomic variables
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na yapılan yabancı portföy yatırımları ve temel makroekonomik değişkenler arasındaki ilişki
- Tez No: 337534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy Yatırımı, IMKB, Türkiye, Sermaye akışı, Finansal akış, Portfolio investment, ISE, Turkey, Capital flows, Financial flows
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez 2006:12 ? 2011:12 arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na yapılan yabancı portföy yatırımları ve temel makroekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektedir. İncelenen faktörler Türkiye`deki bütçe dengesi ve cari denge, IMKB 100 endeksi, Türk Lirası ve Amerikan doları arasındaki kur, Tüketici Fiyat Endeksi, Bankalararası Aylık Ortalama Faiz Oranı ve Sanayi Üretim Endeksidir. Bu faktörlerin Türkiye`deki portföy yatırımlarına olan etkisini araştırmak için Autocorrelation, ADF and PP Testleri, Var Granger Nedensellik Testleri, Etki- Tepki Fonksiyonları, Varyans Ayrıştırması yöntemleri kullanılmıştır. Tüm testler birbirleri arasında tutarlıdır ve yabancı portföy yatırımlarının İMKB-100 endeksini pozitif, Türk Lirası ve Amerikan Doları arasındaki kur dengesini de negatif yönde etkilediğini göstermiştir. Fakat yabancı portföy yatırımları tüm faktörlerden etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the the relationship between foreign portfolio investment to Istanbul Stock Exchange and main macroeconomic variables in the period from 2006:12 to 2011:12. The factors that are examined are Budget Balance, Current Account Balance, Istanbul Stock Exchange National 100 Price Index, Nominal Exchange Rate Between TL and USD, Consumer Price Index, Average Monthly Interest Rate Between Banks and Industrial Production Index. Autocorrelation, ADF and PP Tests, Var Granger Causality Tests, Impulse Responses, Variance Decomposition are used for the purpose of examining the impacts of these variables on the level of portfolio investments to Turkey. Results of all tests are consistent with eachother and say that foreign portfolio investment affects ISE positively and affects exchange rates negatively. But FPI is not affected by all factors.