A comparative analysis of the performance of the İslamic banks and Conventional banks during the financial crisis period
Finans krizi döneminde İslam bankaları ile ticari bankalarının performanslarının karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 588746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALTAN MASUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: CAMELS, Katılım bankalar, Geleneksel bankalar, 2008 Finansal kriz, CAMELS, Conventional Banks, Participation Banks, 2008 Financial Crisis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bankalar, bir ülkenin finansal sisteminin temel kuruluşlarından biridir. Bu finansal kuruluşlar tarafından sağlanan operasyon ve hizmetler, ekonominin farklı sektörleri üzerinde hem doğrudan hem de dolaylı etkilere sahiptir. Bu nedenle, ekonominin istikrarlı ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamak için bankaların operasyonlarının ve performansının uygun şekilde kontrol edilmesi önemlidir. Bankacılık sistemi, uzun yıllardır geleneksel sistem altında faaliyet göstermekte olup, kredi verme, finansal kiralama hizmetleri, fon transferi ve faiz ödemeleri karşılığında mevduat şeklinde para oluşturma gibi hizmetler sunmaktadır. Bu bankalar faiz prensipleri altında faaliyet gösterdikleri için Bankacilik işlemi gerçekleştirmek isteyen Müslümanların ihtiyaçlarını karşılayacak başka bir bankaya ihtiyaç vardı. Bu İslami finansal sistem tamamen İslam'ın ilkelerine dayanmakta olup iş ilişkileriyle ilgili İslami kurallara göre çalışmaktadır. Bu nedenle, 1980'de“faizsiz bankacılık”kavramı ilk olarak ekonomi literatürüne girmiştir. Şu anda, bu bankacılık sistemi, Batı'dan uzak Doğu'ya muazzam bir şekilde genişledi. Bu sistem, farklı kurumlar ve daha gelişmiş finansal araçlarla dünya çapında bir fenomen haline gelmiştir. İslam Kalkınma Bankasından gelen tahminlere göre, Dünyadaki Faizsiz Bankacılığın yönettiği fonlar 200 milyar ABD dolarının üzerindedir. Bu büyük büyümenin temel nedeni, sistemin özellikle Dünya finansal krizi sırasında finansal şokları sürdürme kabiliyetidir. Bu çalışma, 2008 Finansal krizi sırasında ve sonrasında İslami bankaların (Katılım bankaları) ve Geleneksel bankaların CAMEL derecelendirme modelini kullanarak performansını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada kullanılan veriler esas olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bireysel bankaların web sitelerinden elde edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Katılım bankaları, 2008 mali krizinde sermaye yeterliliği, yönetim kalitesi ve piyasa riskine duyarlılık açısından daha iyi bir performans göstermekte olup, likidite, kârlılık ve Aktif kalitesi bileşenlerinde düşük performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Banks are one of the fundamental establishments of the financial system of a country. The operations and services provided by these financial institutions have both direct and indirect impacts on the different sectors of the economy. So it is important that banks` operations and performance are properly controlled to ensure the stable and smooth running of the economy. The banking system has been operating under the conventional system for many years offering services including loans, leasing services, funds transfer and creating money in the form of deposits in return for interest payments. While these banks were operating under the tenets of Interest, there was a need for a bank which addressed the needs of the Muslims who considered dealings with any form of interest against the fundamental beliefs of Islam. In 1980 the concept of 'interest-free banking' was first introduced into the economic literature. As of late, this banking system has grown tremendously stretching from the West to the Far East. The Islamic banking system has developed into a worldwide phenomenon with different institutions and more sophisticated financial instruments coming into practice. According to |Estimates from the Islamic Development Bank, the funds managed by Interest-free banking in the World are over 200 billion USD. This study looks at the performance of Islamic banks (Participation banks) and Commercial banks during and after the financial crisis of 2008 using the CAMEL rating model. The data used for the research was mainly obtained from the Banks Association of Turkey (TBB) and the individual bank's websites. It was found that Participation banks showed better performance during the financial crisis of 2008 in terms of capital adequacy, management quality as well as sensitivity component to market risk but performed poorly in liquidity and asset quality components.