Personel güçlendirmenin tükenmişlik sendromu üzerine etkisi
The impact of employee empowerment on burnout syndrome
  1. Tez No: 337550
  2. Yazar: SERKAN BEŞYAPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TEKTÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Personel Güçlendirme, Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu, Empowerment, Employee Empowerment, Burnout, Burnout Syndrome
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gelişen ve değişen yönetim anlayışları, teknolojik yenilikler ve buluşlar, müşteri beklentilerindeki artışlar ve bilinçlenmeler gibi birçok sosyo ekonomik gelişmeler endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçişi doğal bir sonuç olarak beraberinde getirmiştir. Bu değişimle; örgütler için işgörenlerin önemi gün geçtikçe artmış, sonuçta çalışanların başarısı organizasyonların başarısı haline gelmiştir. Bu nedenle, yüksek performanslı ve güçlü organizasyonların devamlılığının girişimci, yetenekli, performansı yüksek ve yeni gelişmelere kısa sürede uyum sağlayabilen güçlü işgörenlerle sürekli olabileceği ortaya çıkmıştır.?Personel güçlendirme?, 1990'lı yılların başından itibaren işletme yönetiminde merkezi bir yer tutmaya başlamıştır. Son on yıllık süre içinde personel güçlendirme örgütlere rekabet avantajı sağlayan yeni yönetim tekniklerinden biri olmuştur. Global değişim ve rekabetin ortaya çıkardığı personel güçlendirme; çalışanları karar vermeye yetkili kılmak ve bireylerin kendi hareketlerine ilişkin sorumluluklar aldıkları kişisel bir olgu olarak tanımlanmaktadır.Günümüzde iş yaşamının oldukça rekabet gerektiren ve zorlayan bir yapıya sahip olması nedeniyle, işgörenlerden hızlı, tercih edilen ve ucuza malolabilen çözümler ortaya koymaları beklenmektedir. Baskının giderek arttığı böyle bir ortam içerinde stres çok sık yaşanan bir olgudur. Stresle başa çıkamayan işgörenlerde de tükenmişlik görülmektedir. Bu bağlamda, bu yüksek lisans tezi çalışmasında işgörenlerde personel güçlendirmenin tükenmişlik sendromuna olan etkileri inceleme konusu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social and economical developments such as evolving and changing management styles, technological advances and developments, increase in customer expectations and awareness has brought the natural consequence of the transition from industrial society to information society. Over the time this change has increased the importance of employees for the organizations, and as a result the success of employees has become the success of the organizations. For this reason, the continuing success of high-performance organizations can be sustained with employees who are talented and able entrepreneurs with high performance and who can quickly adapt to new developments.Since the early 1990s, ?Empowerment? has occupied a central place in business management. Empowerment has been a new management technique which provides competition advantage to organizations over the last decade. Empowerment, which has been brought on by global change and competition, has been described as a personal means phenomenon to enable employees to make decisions and take responsibility for their own actions.Today?s competitive business environment has a compelling structure which necessitates employees to reveal faster, cheaper and preferred solutions. Stress is a fact too often experienced within this high pressure environment. Burnout is often seen in employees who suffer and cannot cope with this stress. In this context, the problem subject of this master?s thesis study is determining the effect of employee empowerment on burnout syndrome.