Değişim yönetimi stratejilerinin hemşireler üzerindeki etkileri: Bir hastane örneği
An example of hospital nurses on the effect of change management strategies
  1. Tez No: 337549
  2. Yazar: AYFER KARAKAŞ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik Yasası, Değişime Direnç, Change Management, Nursing, Nursing Law, Resistance To Change
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırma, hemşirelik yönetmeliğinin çıkması sonucu hemşirelik yönetimi ve uygulamalarındaki değişimin hastanede çalışan hemşirelerin bu değişime karşı tutumlarını öğrenmek, hemşirelerin değişim karşısındaki tutumlarını yönetim tarzı açısından incelemek, örgütsel bağlılık kavramının hemşireler tarafından nasıl algılandığını ortaya koymak amacıyla mevcut durumu saptamaya yönelik gerçekleştirilmiş bir çalışmadır.Araştırma, İzmir il sınırları içinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesinde yürütülmüştür. Veriler 3.10.2011 - 23.12.2011 tarihleri arasında gerekli resmi izinler alınarak toplanmıştır.Araştırmanın evreni; eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan 794 hemşire, 33 sorumlu hemşireden oluşmaktadır. Hastanenin tüm birimlerinde basit rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen gündüz ve gece vardiyasında çalışan 130 hemşireye ve 33 sorumlu hemşireye anket uygulanmıştır.Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; bilgi formu ve değişime karşı tutum ölçeğidir. Bilgi formu, araştırma amacı dikkate alınarak, araştırmacı tarafından 13 sorudan oluşacak şekilde hazırlanmıştır.Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 for Windows paket programında %95 güven aralığında yapılmıştır. Parametreler tablolarla özetlenmiştir. Anketlerin puan ortalamaları arasındaki farkı bulmak için independent sample t test, One Way Anova (ileri analiz Bonferroni) analizleri kullanılmıştır. p0,05 istatistiksel olarak anlamsız kabul edilmiştir.Ölçeğin iç tutarlılığını sınamak için Cronbach's Alpha katsayısı kullanılmıştır.Ölçeğin tümü için elde edilen Cronbach's Alpha değeri 0,91 olarak bulunmuştur.Değişimde Kurumsal Politika Cronbach's Alpha değeri 0,84, Değişime Direnç Cronbach's Alpha değeri 0,79, Değişimin Sonuçları 0,80 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak; Sorumlu hemşirelerin değişimde kurumsal politika, değişime direnç, değişimin sonuçları alt boyut ve ölçek toplam puanları; hemşirelerin ortalama puanlarından istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Ankete katılanların hemşireliğin meslek olarak kabul edilmesinde yönetmeliğin etkili olduğunu düşündükleri ve yönetmeliği okuyanların, değişimi daha kolay kabul ettikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is done to find out the responses of the nurses and the responsible nurses to the alterations that have come out as a result of the declaration of the regulations on nursing, to observe the attitudes of the nurses against alterations on management styles and to learn about what is understood about organizational devotion..The research has been conducted in a training and research hospital within the city of İmir. Data was applied by the researcher after getting the official authorization between the dates of 3.10.2011-23.12.2011.The universe of the research includes 794 nurses and 33 responsible nurses who work at the training and research hospital. The survey has been appied to 130 nurses and 33 responsible nurses working on day and night shifts in all departments of the hospital at random.The data gathering tools used in the research are information forms and attitude scala. Information form consists of 13 questions that are prepared by the researcher considering the aim of the researchThe statistical analysis of the datum is accomplished using SPSS 15.0, the Windows package program at a 95% of reliability. Parameters are summarized with tables. Independent Sample t Test, One Way Anova (advanced analysis Bonferroni) analysis have been used to find out the differences between the avarage points of the surveys. Statistically, p0,05 is accepted as pointless.To test the internal consistency of the scala, Cronbach?s Alpha coefficient was used. The Cronbach?s Alpha value was found to be 0,91 for the whole scala. 0,84 as the Cronbach?s Alpha value on Organizational Policy on Changes, 0,79 as the Resistance Against Changes Cronbach?s Alpha value, 0,80 as the Results of the Change value was observed.Finally; the points of the responsible nurses on organizational policy on change, resistance to change, results of the change sub-dimensions and total scala were observed as high meaningful. And it is observed, that the survey applied nurses think that the regulations are effective on the acceptance of nursing as a profession, and that the ones who have read about the regulations accept the changing much more easily.