SPA hizmetlerinde sağlık kapsamında müşteri güvenliği
SPA safety within the context of health
- Tez No: 337552
- Danışmanlar: PROF. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: SPA Hizmetleri, Sağlık, Müşteri Güvenliğ, SPA Services, Health, Customer Safety
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hızla gelişen bir sektör olan SPA ile ilgili dünya trendleri ve değişimlerine ayak uydurmak günden güne zorlaşmakta ve SPA merkezlerinin sayısının hızla artmasıyla rekabet üst düzeye çıkmaktadır. Bu noktada yapılacak farklılaştırma çabaları, SPA merkezine rekabet avantajı sağlayacak ve rakiplerinin önüne çıkaracaktır.SPA hizmeti sunan işletmeler, sağlığın geliştirilmesine katkı sağlayan, insanları psikolojik yönden rahatlatan hizmetler sunmaktadırlar. Hem turizm hem de sağlık sektörü bünyesinde değerlendirilebilmektedir. Özellikle sağlık turizmi kapsamında gerçekleştirilen birçok hizmet SPA işletmelerinde sunulmaktadır. Temeldeki kavramın sağlık olması, bu hizmeti alan müşterilerinin güvenliklerinin sorgulanması gerekliliğini ortaya çıkartmadır. Bu doğrultuda, SPA merkezlerinde uygulanan güvenlik önlemleri, çalışanların ve müşterilerin güvenlik algıları ve tutumlarının belirlenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma, SPA merkezlerinde uygulanabilecek önlem paketleri, müşteri güvenliği uygulamaları gibi çalışmaların gerçekleştirilmesine yön gösterebilecektir.Bu çalışmanın sonucunda, SPA hizmetlerinde sağlık kapsamında müşteri güvenliği ile ilgili müşterilerin algıları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, müşteri güvenliği kültürünün oluşturulması ve merkezin bu yönde yapacağı çalışmalara yön gösterecektir. Bu çalışma kapsamında SPA hizmetlerinde güvenlik algıları değerlendirilerek, İzmir ilinde bulunan SPA merkezlerinde bir uygulama gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is difficult to keep pace with the world trends and changes in SPA industry, which is changings rapidly, and because of the increasing numbers of SPAs, the competition is so hard. At this point, the different activities that can be bring the SPAs to different points from the others, will provide competitive advantage and bring it ahead of competitors.SPA centers provide services to promote human health and relieve the people psychologically. SPA services can be considered both tourism and healthcare sector. Especially, the services, which are, provide in the SPA centers can be named with the context of health tourism. Because of the main aim is health, safety must be questioned in SPA centers. Accordingly, the purpose of the study is to determine the safety implementations and the perceptions and attitudes of employees and customers. The study will help to realization the response packages and customer safety implementations.According to research, the perceptions of the customers about SPA safety can be identified. The results contribute to create a SPA safety culture for SPA centers and help to compose the safety activities. In this study, perceptions of customer about safety are analyzed and an application has been done in the SPA centers, which are located in İzmir.