Örgüt kültürü, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sessizlik ilişkisi üzerine bir inceleme
A research on relationship between organizational culture,organizational identification and organizational silence
  1. Tez No: 337553
  2. Yazar: GÜLŞAH TİKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. NURCAN ÇIRAKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Sessizlik
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada örgüt kültürü, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sessizlik kavramları arasında nasıl bir ilişki olduğu ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu ilişkinin ölçümlenmesine yönelik Cooke ve Lafferty'nin (1987) Örgüt kültür envanteri, Mael ve Ashforth'un (1991) örgütsel özdeşleşme ve Dyne ve diğerleri'nin (2003) örgütsel sessizlik ölçeği kullanılarak anket oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında, yerel yönetimlere bağlı bir büyükşehir belediyesinde görev yapan 402 işgören üzerinde uygulama gerçekleştirilmiştir.Elde edilen verilere öncelikle açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda üç ana örgüt kültür tipi yedi alt boyut, örgütsel özdeşleşme bir alt boyut, örgütsel sessizlik ölçeği ise üç alt boyut olarak meydana gelmiştir. Yapılan analizlerde kurumda pasif savunmacı örgüt kültürü özelliklerinin ve prososyal sessizlik davranışının daha fazla olduğu, buna ek olarak katılımcıların örgütsel özdeşleşme düzeyi göreceli olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca korelasyon analizlerinde, yapıcı kültür, agresif savunmacı kültür, pasif savunmacı kültür, örgütsel özdeşleşme, uysal/ilgisiz sessizlik, savunmacı/kendini korumaya yönelik sessizlik ve prososyal sessizlik boyutları arasında anlamlı ilişkiler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is yo examine the relationship between organization culture, organizational identification and organizational silence. For estimating this relationship a survey is conducted by using Moel and Ashforth?s (1991) organizational identification scale and Dyne and et all. (2003) organizational silence scale and Cooke and Lafferty?s (1987) organization culture inventory. The data fort his study is collected from 402 staffs working in a metropolitan municipality in Turkey.The data are anaylzed primarily with expolarotory factor analysis. In the result of this analysis, three general organization culture types are consisting of seven sub dimensions, organizational identification is consisting of one sub dimension and organizational silence is consisting of three sub dimensions. In the analysis, it is spotted that the organization has more passive/defensive organizational culture features and prosocial silence behaviour than the others, additionally the staff?s organizational identification level is relatively high. Furthermore, in the correlation analysis, it?s occured significant relationships between some dimensions of organizational culture and organizational identification, oragnizational silence dimensions, but additional studies are needed to affirm the generality of the findings.Keywods: Organizational Culture, Organizational Identification, Organizational Silence