Bayındır Yakapınar Köyü mezartaşı kitabeleri
Inscriptions of tombstone of Bayindir Yakapinar village
- Tez No: 337561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bayındır, Yakapınar, Köy, Kitabe, Mezar taşı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bayındır?ın Yakapınar Köyü mezarlığında yaptığımız araştırma sonucunda“Bayındır Yakapınar Köyü Mezartaşı Kitabeleri”konulu tez oluşturulmuştur. Araştırmamız kapsamında 190 adet mezar taşı kitabesi tespit edilerek incelenmiştir. Mezar taşlarının 7'si 18. yüzyıla, 61'i 19. yüzyıla, 116'sı 20. yüzyıla aittir. 6 kitabenin tarihi tespit edilememiştir. En erken dönem tarihli mezar taşı 1191(1777) yılına tarihlenen katalog no: 187, en geç dönem tarihli mezar taşı ise 1930'a tarihlenen katalog no: 138 numaralı mezar taşıdır.İncelenen 190 mezar taşından 119'u erkek, 71'i kadın mezar taşıdır. Mezar taşlarının süslemesinde bitkisel, geometrik ve figürlü süsleme kullanılmıştır. Bitkisel süslemede akantüs, dal ve yapraklar, lâle, gül motifleri, geometrik süslemede ay ve farklı köşeli yıldızlar, figürlü süslemede terlik, dulukçalık, kemerbest, silahlık, tabanca, yatağan, köstekli saat kullanılmıştır. Sadece katalog no: 51 numaralı mezar taşında cami tasviri kullanılmıştır. Mezar taşı kitabeleri rik?a, talik ve sülüs ile yazılmıştır.Başlık olarak; kadın mezar taşlarında sivri kemer formundaki tepeliklerinde bitkisel motifler kullanılırken, erkek mezar taşlarında çoğunlukla fes kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis was formed about“Inscriptions of Tombstones of Bayındır Yakapınar Village”as a result of our research at The Cemetery of Bayindir Yakapinar Village. In scope of our research, 190 pcs legends of tombstone were identified and investigated. 7 of the tombstones belong to eighteenth century, 61 of them to nineteenth century, 116 of them the twentieth century. The date of 6 tombstones couldn't be founded. The earliest stage tombstone belongs to year 1191(1777) numbered catalog no: 187, the latest stage tombstone belongs to year 1930 numbered catalog no: 138. 118 of the analyzed 190 tombstones are for male and 72 of them are for female. Floral, geometric and figurative decorations had been used for decoration of tombstones. Acanthus, branches and leaves, tulip, rose motifs had been used for floral decoration, moon and stars in different cornered had ben used for geometric decoration, slippers(the caps decorated with coins at the brow region), dulukçalık (hanging from the cheeks and amulets worn by the women), kemerbest (belt), gun belt, gun, yataghan, watch on chain had been used for figurative decoration. Depiction of the mosque was used only at the tombstone numbered catalog no: 51. Inscriptions of tombstones had written in rik?a, ta?lik and sulus writings.While tombstones for female had been decorated with floral motifs at their sharp arch comb, tombstones for male had generally decorated with fes. Keywords : Bayındır, Yakapınar, Village, Inscription, Tombstone