Küresel krizin finansal piyasalara etkisi
The effects of global crisis on financial markets
  1. Tez No: 337562
  2. Yazar: TUĞÇE GÜNTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE ALKINOĞLU KARAMIZRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kriz, Teknik Analiz, Globalization, Crisis, Technical Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Küreselleşme kavramı insanlık tarihiyle eşdeğer olmakla birlikte, önem kazanmaya başladığı tarih, iletişim teknolojilerinin oldukça geliştiği 21. yüzyıldır. Küreselleşmenin, tarihi, siyasi ve toplumsal sonuçlarının yanısıra ülke ekonomilerinin üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Sermayenin küreselleşerek, özellikle gelişmekte olan ülkelere kayması, söz konusu ülkelerde doğrudan ve yabancı yatırımlar şeklinde değerlenmektedir. Bu nedenle, gelişmekte olan ülkeler, daha fazla sermaye çekebilmek adına finansal serbestleşme sürecine girmektedir. Gelişmiş ülkeler ise, piyasaya çeşitli enstrümanlar sürerek yeni sermayeler yaratmakta, süreçten olabildiğince yararlanmaya çalışmaktadır. İşte bu süreç, 2008 krizine, Dünya?nın Büyük Buhran?dan bu yana gördüğü en şiddetli krizlerden birine, yol açmıştır. Amerika?da Mortgage balonunun patlamasıyla başlayıp, finansal piyasalar yoluyla Dünya?ya yayılan krizin etkileri Türkiye?de de görülmüştür. Bir ekonomide oluşan krizin diğer ülkelere yayılması, küreselleşmenin beraberinde getirdiği sonuçlardan biridir. Sonuçların daha iyi değerlendirilmesi için, temel ve teknik analiz yöntemleri birlikte kullanılarak, ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Though the usage of globalization is old as human history, its value is increased due to the advancing in technology and communication in 21st century. Globalization has effects on history, in politics and social as well as in economics. Globalization in capital is flowing from developed countries to developing countries in the form of direct and indirect investments. Because of that, developing countries, for the sake of gaining more of this capital, having reforms on financial globalization. Developed countries on the other hand, are creating new financial instruments, for the advance of gaining more capitals to invest. That is the timeline caused the 2008 global crisis, the one that the world is faced as bad as The Great Depression. Started with the mortgage bubble?s explotion in USA, spreaded by the financial markets to the world, affected Turkey as well. Globalization is the reason of a crisis in one economy?s effects on the others. To have a better understanding of the consequences of crisis, basic and technical analysis methods must be used together.