İzlenim yönetimi davranışlarında kişilik özelliklerinin rolü: Konaklama işletmeleri çalışanlarına yönelik bir araştırma
The role of personality traits in impression management behaviours: A research towards lodging entreprises
- Tez No: 337567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZGÜR DEVRİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, İzlenim Yönetimi Davranışı, Kişiliğin Beş Faktör Modeli, Konaklama İşletmeleri, Personality, Impression Management Behaviour, Five Factor Model of Personality, Lodging Enterprises
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Örgütlerde ?insan? kavramı giderek daha önemli hale gelmekte ve örgütlerin başarısı artık çalışanların özellikleri ile değerlendirilmektedir. İş yaşamında kişilerin sahip oldukları kişilik özellikleri son yıllarda çok sayıda çalışmada ele alınmış ve kişilik özelliklerini belirlemeye yönelik çok sayıda model geliştirilmiştir. Ancak kişilik özellikleri kapsamlı ve bireysel yönü ile kesin sonuçlara ulaşılması zor konular arasında yer almaktadır. İş yaşamında bireylerin sahip oldukları kişilik özelliklerinin bilinmesi birçok örgütsel davranış konusuna da açıklık getirebilmektedir. Bunlardan biri olan izlenim yönetimi davranışları da bu kapsamda çalışmada yer alan bir diğer konudur. Çalışmanın birinci bölümünde kişilik kavramının tanımı, kişilik kuramları, kişilik yapısının oluşumu gibi konulara yer verilmekte ve kişiliğin örgütler ve sosyal yaşam için neden önemli olduğuna dair görüşler incelenmektedir. Özellikle son yıllarda yaygın olarak kabul gören ?Beş Faktör Kişilik Modeli? bu bölümde detaylı biçimde ele alınmaktadır. İkinci bölümde; izlenim yönetimi davranışının tanımı, izlenim yönetimi sürecinin modelleri, izlenim yönetimi sürecinde kullanılan stratejilerin neler olduğu izlenim yönetimi davranışlarını oluşturan iş, kişisel ve yönetici odaklı izlenim yönetimi faktörleri incelenmektedir. Çalışmanın son bölümünde kişilik özelliklerinin izlenim yönetimi davranışları üzerindeki etkilerini belirlemek için Denizli?de yer alan 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde yapılan araştırmaya yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In organizations, the ?human? concepts is becoming on important issue and nowadays the success of organizations is evaluated with their employees? characteristics. Personality characteristics are evaluated in many academic enquiries and there are many models which try to identify the personality traits. Nevertheless, personality characteristics are among the subjects which are diffucult to reach to a definite conclusion as personality differs from one to another. Understanding personality characteristics in work life helps us also to evaluate other organizational behaviuors. Impression management behaviours, one of the new and popular a organization behaviours subjects, is also evaluated in the study with personality characteristics.In the first part of the study the definition of personality, personality theories and the formation of personality structures are explained and the question ? why personality is important in organizations and; social life? is tried to be answered. Five factor personality model ? as well accepted subject in literature- is also studied in details in this chapter. In the second part, the definition of impression management behaviour, the process of impression management models, the strategies used in impression management are explained. Impression management behaviours are studied in three segments as job-oriented, individual-oriented and manager-oriented. Lastly, to indicate the probable effects of personality characteristics on impression management behaviours, a research is held in 4 and 5 star hotels in Denizli.