Nüfus mübadelesi sonrası Selçuk'a yerleşen muhacirlerin Girit'te bıraktıkları mülkler
The remaning properties in crete of the immigrants settled on Selçuk after the exchange of populations between Grece and Turkey
- Tez No: 337568
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OKTAY GÖKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Girit, Mübadele, Selçuk, Şirince, Tasfiye Talepnameleri
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Zorunlu mübadele, göç edenlerin yaşamlarında köklü değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi sonrasında yapılan tevzi işlemlerinde mübadillerin ciddi memnuniyetsizlikleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada amaçlanan, göçmenlerin geldikleri yerlerde mal varlıkları üzerinden bir değerlendirme yapmaktır. Araştırmanın kapsamı Girit?ten Selçuk?a (Şirince) gelen mübadillerin mal varlıklarıdır. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde Girit ve Selçuk?un tarihi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde süreç boyunca ortaya çıkan mübadele politikasına değinilmektedir. Üçüncü bölümde, mübadillerin mal varlıklarını gösteren Tasfiye Talepnameleri?nin özellikleri hakkında bilgi ve Osmanlıcadan transkripsiyonları yer almaktadır. Araştırmada temel kaynak olarak Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi?nden edinilen Tasfiye Talepnameleri kullanılmıştır. Ayrıca bir dizi arşiv belgesi, gazeteler, kitap, makale ve akademik tezler diğer kaynakları oluşturmaktadır.Tasfiye Talepnameleri ışığında, mübadillerin ekonomik ve sosyal durumları hakkında fikir edinilmiştir. Önemli bilgiler sağlayan Tasfiye Talepnameleri ileride yapılacak olan çalışmalarda daha fazla yer bulacaktır.
Özet (Çeviri)
Compulsory exchange brings along radical changes in the life of immigrants. In the distribution processes after the Turkish-Greek population exchange serious discontentments of immigrants appeared. The purpose of this study is to evaluate the immigrants by means of their properties in their home countries. The content of the study is the properties of immigrants who came from Crete to Selçuk(Şirince). The study consists of three parts. In the first part of the thesis, the information about the history of Crete and Selçuk is given. In the second part, the exchange politics throughout the process is mentioned. In the third part, there is information about the features of Clearence Documents that indicate the properties of immigrants and their transcriptions in the Ottoman Turkish. In this study the Clearence Documents allowed from the office of Republic Archieves of Prime Ministry are used as a basic source. The other references include some archieve documents, newspapers, books, articles and academic thesis. In the light of the Clearence Documents we have had an idea about the economic and social positions of immigrants. The Clearence Documents, which provide important information, are going to be used more in future studies. Ke ywords: Crete, Exchange, Selçuk, Şirince, Clearence Documents.