1980 sonrası Türk imalat sanayi'nin gelişimi ve dışa açıklık
Development of the Turkish manufacturing sector after 1980's and openness
- Tez No: 337600
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ EGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dışa Açıklık, Türk İmalat Sanayi, Gelişim, 1980 Sonrası Türk İmalat Sa, Openness, Turkish Manufacturing Industry, Development, Turkish Manufacturing Industry After 1980¶s
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde gelişmekte olan ülkeler için sanayileşme ve ekonomik kalkınma kavramları aynı anlama gelmektedir. Sanayileşmek ve ekonomide yapısal bir dönüşüme gitmek için iki ayrı strateji denenmiştir. II. Dünya Savaşı ile birlikte gelişmekte olan ülkeler ithal ikameci sanayileşme stratejisi ile ithal malların yurt içinde üretilen mallarla ikamesi ve ihracatı özendirici bir ortam yaratılamaması, dış ticaret hadlerinin ülkelerin aleyhine dönmesine ve bu stratejinin terk edilmesine neden olmuştur. Bu sebeple 1950'lerden itibaren pek çok gelişmekte olan ülke ihracata yönelik ve dışa açık ticaret politikaları uygulamaya başlamıştır.Türkiye 1980'de aldığı 24 Ocak kararları ile dışa yönelik ve ihracata dayalı sanayileşme stratejisini tercih etmiştir. Hükümetin 1980 sonrası politika anlayışı tüm sektörlere aynı anda yatırım yapmak değil ekonominin motoru olan, ekonomiyi sürükleyecek sektörleri belirlemek ve onlara öncelik vermektir. İmalat sanayi ve alt sektörleri, hala sanayileşmesini tamamlayamamış ve gelişen bir ülke olan Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Çünkü imalat sanayi ülke zenginliğinin önemli bir kısmının üretildiği bölümdür. Hızlı verimlilik artışlarının kaynağını oluşturmaktadır. Üretim ve iş gücü piyasalarında yapısal değişimlerin yaşandığı önemli bir endüstri dalı, ekonominin en dinamik sektörlerinden biridir.İmalat sanayi tüm dünyada geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Gerek milli gelir içindeki payı gerekse ticaret hacmi açısından ekonominin en büyük sektörlerinden biridir. Bu ve benzeri sebeplerle çalışmada, Türkiye'de 1980 sonrası imalat sanayinin gelişimi ve dışa açıklık incelenerek, imalat sanayi alt sektörlerinden hangilerinin ekonominin motoru olan kilit sektör kavramına uyduğuna literatür bağlamında yapılan çalışmalar incelenerek bakılmıştır. Dışa açıklık ve imalat sanayinin gelişimi üzerine 1996-2011 yıllarını kapsayan ekonometrik bir çalışma ile Türkiye değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, for developing countries the terms of industrialization and economic development have the same meaning. There are two different strategies in the literature for industrialization and economic development. After World War II, developing countries preferred export-led growth strategy instead of import substitution for industrialization. Because of disadvantages on foreign trade rates and unsuitable market circumstances in export-led growth strategy. Whole these reasons pushed most of developing countries to conduct liberal trade policies. Turkey preferred and conduct export-led growth strategy after 1980 with 24 January Program. The concept of government policies are to make an investment on key sectors which are the gripping sectors of economy. Manufacturing industry is an important sector for economies which are still not to complement their industrialization. Because this sector guarantee the wealth of a country. The reason of the high speed efficiency it is still the most dynamic sector in an economy. Also manufacturing industry has a geographical importance on the earth. It has an important share in gross domestic product and trade volume. For this reason, this study examines of development in manufacturing industry after 1980 and openness via of an econometrical method between 1996-2011. In addition, this study shows the meaning of key sectors with a literature scan in Turkey.