Kamu yönetiminin yeniden yapılanması çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığına yönelik bir çözümleme
An analysis for the State Personnel Presidency within the framework ofrestructuring public administration
- Tez No: 337622
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ARAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Fordizm, Post-fordizm, Yönetişim, Yeni Kamu İşletmeciliği, Devlet Personel Başkanlığı, Fordism, Post-fordism, Governance, New Public Management, State Personnel Presidency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Yirminci yüzyılın son çeyreğinde Batılı ülkelerin kamu yönetimlerinde başlayan yeni sağ anlayışa dayalı uygulamalar giderek yaygınlık ve derinlik kazanmıştır. Böylece iktisadi aklın egemenlik alanında, yüksek teknoloji ile nitelikli beşeri faktöre dayanan ?Post-fordist? üretim ve tüketim modeli, çok kısa sürede, diğer sosyo-politik faktörlerle birlikte, yeni bir kamu organizasyon ve yönetim modelinin oluşmasını sağlamıştır. Kamu yönetimindeki geleneksel bürokratik yönetim modeli, Post-fordist ?esnek?leşme temelinde ?yeni kamu işletmeciliği? ve ?yönetişim? modeli ile değişikliğe uğramıştır. Bu tez çalışmasının amacı; Türkiye?de yeni sağ anlayışa dayalı politikaların kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasına etkisi sonucunda ortaya çıkan değişimlerin Devlet Personel Başkanlığına olan yansımalarını ortaya koymaktır.Araştırma sonucunda; ülkemiz kamu yönetiminde, ?yeni kamu işletmeciliği? ve ?yönetişim? yaklaşımlarına özellikle 2000?li yıllardan itibaren yer verilerek, kamu yönetiminin dünyadaki gelişmelere uygun olarak yeniden yapılandırılmaya başlandığı belirlenmiştir. Bu kapsamda Türkiye?de kamu yönetimini esnekleştirme, yerelleştirme ve özelleştirme uygulamaları ile ?taşeronlaşma? ve ?sözleşmeli? istihdam biçimleri yaygınlaşmıştır. Kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarının ve kamu personel rejimindeki değişimin Devlet Personel Başkanlığına doğrudan yansıdığı tespit edilmiştir. Devlet Personel Başkanlığındaki değişim de, ülkedeki kamu personel rejimi uygulamalarını, örneğin istihdam biçimlerini, kamu personeli sınav sistemini, özlük haklarını, personelin değerlendirme biçimlerini etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
In the last quarter of the 20th century, the new right-wing practices which began in Western countries? public administration have primarily become common in all public administrations in the world through neo-liberal policies. Thus, in the field dominated by economic mind, ?Post-fordist? production and consumption model which depends on high technology and qualified human factors has led to the formation of a new public organization and administration model with the other socio-political factors in a very short period.Traditional bureaucratic administration model in public administration undergoes a change with the new public management? and ?governance? on the basis of post-fordism flexibility. According to the results of the research, it is observed that ?new public management? and ?governance? approaches are given in Turkey since the 2000s, public administration become to change in the view of these developments in the world. In this context, ?subcontractor? and ?contractual? employment forms become common with flexibilisation, localization and privatization in public administration It is detected that, restructuring in public administration and public personnel regime reflected State Personnel Presidency directly. Changes in the State Personnel Presidency, effected most of public personnel regime practices like forms of employment, examination system for public personnel, employee rights and evaluation form.