Finansal etkinliğe dayalı portföy seçimi ve karşılaştırmalı risk analizi:Süper etkinlik modeliyle bir uygulama
Portfolio selection based on financial efficiency and comperative risk analysis: An application with super efficiency model
- Tez No: 337654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLKİN BARAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Portföy Seçimi, Süper Etkinlik, Riske Maruz Değer Yöntemi (RMD) ve Getiri, Portfolio Selection, Super Efficiency, Value at Risk (VaR) and Return
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Artan rekabet ortamında işletmelerin, kaynaklarını etkin kullanmasının önemi daha da artmaktadır. Bu rekabet ortamı şirketleri finansal kaynaklarını etkin kullanarak faaliyetlerini sürdürmeye yöneltmektedir. Finansal etkinlik, sadece şirketler açısından değil yatırımcılar için de büyük önem taşımaktadır. Maksimum getiri ve minimum riski hedefleyen yatırımcılar finansal olarak etkin şirketlerden portföy oluşturmaya özen gösterecektir. Bu çalışmada imalat sanayinin göreli finansal etkinliğinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi için alternatif portföy seçimi yöntemi olarak Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılmıştır. Çalışmanın karar verme birimleri, Borsa İstanbul?da (BİST) işlem gören imalat sanayindeki 38 şirketten oluşmaktadır. İmalat sanayindeki şirketlerin 2002-2012 yılları arasındaki yıl sonu mali tablolarından yararlanılarak 6 adet girdi ve 6 adet çıktıdan oluşan değişkenler kümesi belirlenmiştir. Seçilen şirketlerde finansal etkinliğini ölçmek için Veri Zarflama Analizi çerçevesinde Süper Etkinlik Modeli kullanılmıştır. 2002 yılında süper etkinlik modeli sonuçlarından elde edilen bulgulara göre 2002 yılında en yüksek etkinlik düzeyine sahip ilk 19 şirket Etkin Portföy ve en düşük etkinlik düzeyine sahip 19 şirket Etkin Olmayan Portföy seçilmiştir. Oluşturulan portföylerin getiri serileri oluşturulduktan sonra Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) ölçütleri olan 10 günlük elde tutma süresi ve %99 güven aralığı çerçevesinde Riske Maruz Değer (RMD) yöntemi ile yıllık risk tutarları hesaplanmıştır. Son olarak, oluşturulan Etkin ve Etkin Olmayan Portföylerin etkinlik, getiri ve risk arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of utilization of the resources more effectively by the enterprises steadily rises under increasing competition domain. This competition domain leads the enterprises to continue their activities by using financial resources effectively. The financial efficiency comprises great importance not only from the aspect of enterprises but also from the aspect of investors. The investors, who aim to obtain maximum revenue and minimum risk, will attempt to compose a portfolio consisting of financially effective companies. In this study, Data Envelopment Analysis was applied as an alternative portfolio selection method for the relative measurement and assessment of manufacturing industry. The decision-making units of the study consist of 38 companies that have been trading under Borsa Istanbul (Stock Exchange of Istanbul) in the manufacturing sector. A set of variables was determined including 6 inputs and 6 outputs by benefiting from the yearend financial tables of companies in the manufacturing sector between 2002-2012. In order to measure the financial efficiency for the selected companies, Super Efficiency Model was used within frame of Data Enveloping Analysis. In accordance with the obtained results with Super Efficiency Model in 2002, an efficient and an inefficient portfolio selection was separately made from 19 companies having the highest level of efficiency and 19 companies having the lowest level of efficiency, respectively in 2002. Having formed the return series of composed portfolios, total value of annual risks were computed within the framework of 10-day withholding period and 99 % confidence interval, which are the present constraints of Council of Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA). Consequently, the relationships between efficiency, risk and return levels of selected efficient and inefficient portfolios were analyzed.