Ceza Muhakemesi Hukukunda koruma tedbiri olarak tutuklama
Detention as a preventative measure in Criminal Prosedure Law
- Tez No: 337659
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tutuklama, Koruma Tedbiri, Kaçma Şüphesi, Delilleri Karartma, Arrest, Preventative Measure, Suspicion of Escape, to Destroy Evidence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ceza Muhakemesi Hukuku maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını amaçlar. Bu amaca ulaşmak üzere bir takım koruma tedbirlerine müracaat etme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Özellikle henüz kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmamasına rağmen kişi özgürlüğüne kısıtlama getirme özelliği nedeniyle tutuklama tedbiri, diğer tedbirlerden daha özel bir konum almaktadır. Dolayısıyla bu alanda yapılacak ihlallerin telafisi mümkün olmayan veya oldukça güç olan sonuçları ortaya çıkabilir. Bu önemi nedeniyle tutuklama kurumu uluslararası metinlerde, Anayasalarda ve usul yasalarında düzenleme altına alınmıştır. Hukukumuzda tutuklamanın anayasal temeli, Anayasa?nın 19?uncu maddesinde yer alırken, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun koruma tedbirleri kısmında ayrı bir bölüm başlığı altında, 100 ve devamı maddelerinde tutuklama ile ilgili hükümler bulunmaktadır.Bu kapsamda tutuklamaya bir takım şartların varlığı halinde karar verilmektedir. Öte yandan şartların varlığı halinde dahi tutuklama, zorunlu olarak uygulanacak bir tedbir değildir, ihtiyari özelliğe sahiptir. Yine tutuklama tedbiri geçici özellikte bir tedbir olduğundan, şartların ortadan kalkması halinde derhal sona erdirilmelidir. Öte yandan tutuklamanın bu özelliği nedeniyle CMK'da görevli mahkemelere göre azami süreler öngörülmüştür. Tutuklama kararının kendine özgü bir takım hukuki sonuçları bulunmaktadır. Tutuklama kararları istem üzerine veya itirazen denetime tabidir. Tutuklu kişilerin 5275 Sayılı Kanun ile diğer düzenlemelerden kaynaklanan bazı hakları ve yükümlülükleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Criminal Prosedure Law aims to reveal material facts. To achieve this goal, needs to apply some preventative measures, may occur. Especially although there is not yet a final criminal sentence, because of the characteristics of arrest measure to restrict the freedom of people, is more specific location to other measures. Therefore, the violations in this area may occur results which are irreversible or very difficult. Because of this importance, arrest institution is edited in the international texts, the Constitutions and the prosedure laws. In our national law, while the constitutional basis of the the arrest take place in the 19th article of the Constitution, there are provisons dealing with detention in the separate section under the part of preventative measures in the 100th and following articles of Criminal Procedure Code. In this context, the decision to arrest in the presence of a number of conditions are given. On the other hand, even if the existence of the conditions of arrest, is not a measure to be applied on a mandatory basis, optional feature. However, the detention is a measure of temporary property, should be ended immediately if the conditions disappearance. On the other hand, because of this feature of detention, maximum periods are accepted in Criminal Procedure Code according to courts. There are some specific legal consequences of the arrest decision. Arrest decisions are subject to inspection by objections or upon request. Arrested people have some rights and obligations arising by Law No. 5275 and other arrangements.