Lojistik merkezlerin havayolu ulaştırması yönlü analizi: Türkiye için bir uygulama
An analysis of logistics centers with regards to air transportation: A case study for Turkey
- Tez No: 337660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Merkez, Hava Lojistiği, Hava Kargo, Tekirdağ-Çorlu, Havaalanı Lojistik Park
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Lojistik merkezler, ticari operasyonlarda lojistik faaliyetlerin çeşitli kullanıcılar tarafından yürütüldüğü ve tüm ulaştırma modlarıyla bağlantılı özel alanlardır. Dünya genelindeki örnekleri intermodal taşımacılığı teşvik edici nitelikteyken, ülkemizde kısıtlı ulaştırma modları kullanılmakta ve hava taşımacılığı göz ardı edilmektedir. Bu çalışmada lojistik merkezlerin havayolu ulaştırması yönlü analizi yapılmaya çalışılmış ve hava lojistiği adına bir farkındalık yaratabilmek amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde lojistik merkezler ve ulaştırma modları hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise lojistik ve havayolu taşımacılığı ilişkisi araştırılarak dünyadaki hava taşımacılığı odaklı lojistik merkezler örnek olarak aktarılmıştır. Son bölümde ise Tekirdağ ? Çorlu Havaalanı odaklı bir uygulama yapılarak çalışmanın amacı ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden görüşme formu tekniğiyle lojistik hizmet veren firmalar ve ilgili otoriteleri ile görüşülmüştür. Sonuç olarak, ülkemizde hava lojistiği faaliyetlerinin sınırlı düzeyde yapılabildiği ve bu yükü de Atatürk Havalimanı?nın üstlendiği vurgulanmıştır. Bu noktada, hava lojistiğini geliştirebilmek adına alternatif çalışma ve düzenlemelerin yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Logistics centers are specific areas where all logistics activities are carried out by varies users with all transportation modes in trade operations. While world?s logistics centers examples promote intermodal transportation, our country?s projects have limited modes and ignore air transportation. In this study, making an analysis of logistics centers with regards to air transportation and trying to create awareness about air logistics. First chapter of study includes general information about logistics centers and transportation modes. In second chapter, logistics and air transportation relation is evaluated and some air logistics centers are exampled. Last chapter of study is aimed to show purpose of study with Tekirdağ ? Çorlu Airport case. For that purpose, qualitative research methods are used to have an interview logistics service providers and relevant authorities. As a conclusion, it is emphasized that air logistics operations in Turkey have been done constrictedly and all of these operation are carried out by Ataturk Airport. In this point, the requirement of alternative regulations and studies for development of air logistics operations is revealed.