Arsin (Trabzon) yöresi topraklarının Mn,Cu,Zn,Pb, içeriklerinin incelenmesi
Investigation of the Mn,Cu,Zn,Pb contents of Arsin (Trabzon) and its close neighborhood.
- Tez No: 33766
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ VAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, Petrografi, Fe-Mn yum ruları ve Jeokimya. TV, Stratigraphy, Petrography, Fe-Mn nodules and Geochemistry. V
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Arsin (Trabzon) Yöresi Topraklarının Mn, Cu, Zn, Pb içeriklerinin incelemesi Çalışma alanı Doğu Pontid Kuzey Zonunda yer alan Arsin (Trabzon) ve yakıtı yöresini kapsamaktadır. Çalışmanın amacı, bölgede yer alan jeolojik birimlerinin stratigrafik konumlarım., petrografilerini, ve aynı. yöreden alınan toprak örneklerindeki Mn-Cu-Zn-Pb dağılımlar t n.ı, bunun sonucuna göre Fe-Mn yumrularının ana kayaç ve toprak ile olan ilişkilerini incelemek ve kökensel yorumuna gitmektir. İnceleme alanının en yaşlı birimini“Cevherli. Dasit.”olarak bilinen dasit serisi oluşturur. Bu birimi, yine aynı birimin piroklastları uyumlu olarak üstlerler. Dasit i.k piroklastlar içerisinde ardalanmalı olarak görülen kırmızı kireç taşı, marn, kiltaşı, tüffit içerdikleri fosil verilerle stra tigraf ik açıdan önemli bir seviye oluştururlar (Senoniyen). Dasitik pi.roklastlar üzerine uyumsuz olarak bazalt-andez it ve piroklastları oturmakta ve Üst Kretase' nin en son biri mini temsil etmektedirler, özellikle dasitik piroklastlar fi berinde görülen taşlaşmamış kırmızı renkli killer, taraçaiar ve ilüvyonlar da çalışma alanındaki en genç oluşukları tem sil etmektedirler. Yapılan çalışma ile Fe-Mn yumrularının kökenleri ile ana kaya ile olan ilişkileri ortaya çıkarılmış, diğer bölgelerde yapılan çalışmalar ile karşılaştırılmışlard.ı r.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation Of The Mn,Cu, Zn,Pb Contents Of ArsinfTrabzon) And Its Close Ne i.ghboorhood. The study area covers Arsin and its close neighborhood which is situated in the northern zone of Eastern Pont ids. The main objective of this study is to investigate the stratigraphic setting, petrography of the geologic units and Mn-Cu-Zn-Pb distribution of the soils in the region. On account of these results the relet ions between the Fe-Mn nodules, host rock and the soil have been studied and their reci.pl real relations were interpreted. The oldest stratigraphic unit of the investigated area is dacit known as“ Ore-bearing Daoites”. This unit is con- cardan tly overlain by the pyroclastics of the same unit. The red limestones, roar! and olaystones which are seen alternati vely within the dacitic pyroolastic form a s.i gnif.icant scat i.graphi.e horizon corresponding to Cenoraanion. Basalt and andes.it and their pyroclastics dj sconf ormably comes onto the dacitic pyroclastics and represent stratigraphic the last unit of the Upper Cretaceous. The pertifred, red-cloured clays which are found notably above the dacitic pyroclastics, leccaces and alluviums are the youngest units of the area. Thanks to this study, the Fe-Mn nodules ' bearing to country rocks has been clarified. Several comperixions are drown with the Pormerly-coducted researches.