Medya güvenilirliği:Gençlerin medya güvenilirliği üzerine ampirik bir çalışma
Media reliability: An ampirical study on media reliability among young people
  1. Tez No: 337687
  2. Yazar: S.SIRRI YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı, medya güvenilirliği, haber, alan araştırması, Communication, Uses and Gratification Approach, media reliability, news, field research
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İletişim, toplumsal yaşamın sonucu olarak ortaya çıkmış olan, çeşitli düzeylerde gerçekleşen ve hedefte beklendik davranış değişikliği oluşturmayı amaçlayan bir gereksinimdir. İletişimin bir gereksinim ve kitle iletişim araçlarının kitleyi etkilemeye yarayan araçlar olarak kabul edilmesi durumu, Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı?nı akla getirmektedir. Yaklaşıma göre, bireylerin kitle iletişim araçlarının iletilerini tükettikleri, bu tüketme işlemi sırasında amaçlı ve seçici oldukları varsayılmaktadır. Medya içeriklerinin tüketilme motivasyonlarını tespit etmeye çalışan bu yaklaşım çerçevesinde yapılan ve izleyenlerin medya izleme davranışlarını ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada haber alma ve güven duyma bir gereksinim olarak kabul edilmiştir. Güven kavramı pek çok disiplin tarafından incelenmektedir. Güven, en basit anlamıyla, korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu olarak tanımlanabilir. Güven, inanılan şey ya da kişiye karşı sahip olunan tutumdur. Günlük hayatta pek çok kaynaktan iletilere maruz kalan birey, bazı iletilere inanmak yönünde tutum geliştirirken bazı iletileri görmezden gelmektedir. Kitle iletişim araçları vasıtasıyla gönderilen iletilere kişilerin gösterdiği ilgi, güven duygusu ile yakından ilişkilidir. Gençlerin medyaya olan güvenilirlik düzeyleri bağlamında yapılan bu araştırma, Selçuk Üniversitesinde bulunan Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri alanında eğitim veren çeşitli fakültelerde öğrenim gören 643 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Televizyon haber içeriklerinin izlenilme motivasyonlarını da saptamayı amaçlayan bu çalışmada haberlerin üç izleme motivasyonu ile tüketildikleri ortaya konulmuştur. Haberin izlenmesine yönelik bu üç faktör grubu; habere güven, enformasyon ve haberin niteliği olarak adlandırılmıştır. Çalışmada, izleyici gereksiniminin karşılanıp karşılanmadığı, medya kaynağına duyulan güven, medya sahipliğine ilişkin önyargılar, haber kaynağının tarafsızlığına olan inanç, konunun ilgi çekiciliği, güncelliği ve ayrıntılara yer verilmesi, habere güveni etkileyen başlıca unsurlar olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is a necessity which emergedas a result ofsocial life; occursat various levels and aims at creatingexpectedbehavior changes in target. The situation in which communication is accepted as a necessity and masscommunication media as means of influencing the masses suggests the Uses andGratificationsApproach. According to the approach, it is assumed that the individualsconsumethe mass media's messages and during that consuming process they are oriented and selective. In this study which was performed within the framework ofthis approach that aims to revealthe mediaviewing behavior of audiences and tries toidentifythe consuming motivation of media content; gettingthe news and having confidence has been recognized asa necessity. The conceptof confidenceis studied bymany disciplines. Confidence, in its simplest meaning, can be defined as the feeling of belief and connection withoutdoubt, fear or hesitation. Confidence is the attitude regarding the personorthing believed. Individuals in their daily lives areexposed tomessagesfrom many sources and theyignore some of them when believing some others. People's interest in the messages that were sentthrough mass media is closely associated with the sense of confidence. This study which conducted in the context of the reliability levels of the media by young people has been executed on 643students from various colleges of SelcukUniversity in the fields of Science, Humanities andHealth Sciences. In the study which also aimed at identifying the viewing motivations of the TV news contents, it has been shown that the news are consumed by three viewing motivations. Those three factor groups for viewing the news have been designated as confidence to the news, information and the character ofthe news. Inthe study, whether the needs of audience are satisfied, the confidence in the source ofthe media, the stereotypeson the media ownership, the belief inthe impartiality ofthe newssource, whether the subjectis attractive and timely and the detailsgiven; have been found as the primary factors which influencethe confidence in the news.