Konya örneğinde kent-siyaset ilişkisi üzerine sosyolojik bir çalışma
A sociological study on city-politics relation in the case of Konya
  1. Tez No: 337718
  2. Yazar: ÜMMÜ ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Siyaset, Konya, Muhafazakarlık
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın konusunu kent ve siyaset ilişkisi oluşturmaktadır. Bir neden sonuç ilişkisi bağlamında bakıldığında kent ve siyaset birbirini üreten mekanizmalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kent siyasetin mekanı olarak karşımıza çıkarken, siyasette kentte ortaya çıkan sorunları çözüme kavuşturan bir mekanizma görevi görmektedir. Bir kentin kentleşme serüveni o kentteki siyasal kadrolar, yerel politikalar, sivil toplum kuruluşları ile doğrudan yürütülür. Siyaset kendini kentte ortaya koyarken, kente kentleşme vaatlerinde bulunur. Bu durum kent ve siyaset ilişkisinin en görünen yüzüdür. 1950?ler ile başlayan kırdan kente göç hareketleri 1980 ile birlikte kentlerin nüfusunu yoğunlaştırmıştır. Bu yoğun nüfus ise kentin yönetimi açısından sorun üreten mekanizmalar haline gelmiştir. Siyaset ise bu sorunları çözüme kavuşturan bir rol üstlenmiştir. Kentteki nüfusun artışı aynı zamanda kenti siyasetin yoğun olarak hissedildiği bir mekan haline dönüştürmüştür. Bu yüzden bir kentteki kentleşme politikalarını anlamanın en iyi yolu kentin aktörlerinin siyasetle olan ilişkisini anlamaktır. Kent ve siyaset ilişkisi kapsamında yapılmış olan bu çalışma teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde teorik olarak, kent, kentleşme, kentlilik, siyaset, siyasallık, muhafazakarlık gibi kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise Konya?da yaşayan katılımcılarla kent ve siyaset algısını ölçmeye yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. 400 anketin cevapları ki-kare, t-testi, tek yönlü varyans analizi gibi istatistik testleri kullanılarak yorumlanmış ve sürece etki eden faktörler tespit edilmiştir. Araştırmada Konya?daki mevcut siyasal kültür ile kent kültürünün devamlılığına ve değişimine ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırma bulguları kent politikaları ile siyasal politikaların birlikte işlediği ve bu süreçte kent aktörlerinin önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make up a relation of city and politics. Within the context of cause and effect relation, city and politics can be regarded as a mechanism that generate one another. While the city is the location of politics, politics takes on the task of finding solutions to the problems of the city. The urbanization process of any city is carried out straight-forwardly in common with the political staff, local politics, and non-governmental organisations. While politics makes its case in cities, it makes promises of urbanization of those cities. This situation is the most ostensible aspect of the city-politics relationship. Movements of migration which started in 1950s intensified the population of the cities by 1980s. And, in terms of urban administration, this densly populated cities have become trouble-making mechanism. Politics plays a part in coming up with a solution for these problems. Then again, the rise of the politics in cities has transformed the cities into a place where politics is densely felt. Therefore, the best way to understand the urbanization policy in a city is to understand the relation of the city agents with the politics. Conducted within the scope of city and politics, this paper is comprised of two parts as theoretically and practically. The first part of the paper theoretically tries to explain such notions as city, urbanization, townsmanship, politics, and conservatism. In the implementation phase of the paper, a questionnaire study oriented to evaluate the perception of city and politics is conducted for participants living in Konya. Results of 400 questionnary are interpreted by using statistical tests such as chi square test, t test, one-way variance analysis and factors affecting the process are determined. During the research, findings in reference to current political culture and city culture of Konya are attained. Research findings reveals that political culture and city culture liaise and that the importance of city agents during this process. Key Words : City, Politics, Konya, Conservatism.