Akıllı kentlerin yerel sürdürülebilirliğe etkileri: Konya Büyükşehir Belediyesi örneği
The effects of digital cities on local sustainability: The case of Konya Metropolitan Municipality
- Tez No: 994762
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SEVİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı kentler, Kentsel sürdürülebilirlik, Yerel aktörler, Konya Büyükşehir Belediyesi, Smart cities, Urban sustainability, Local actors, Konya Metropolitan Municipality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, akıllı kent uygulamalarının kentsel sürdürülebilirliği sağlamadaki rolünü ve bu süreçte yerel aktörlerin, özellikle büyükşehir belediyelerinin etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, akıllı kent yaklaşımının sürdürülebilirlik ilkeleriyle kesiştiği noktaları kavramsal düzeyde irdeleyen birinci bölüm, Türkiye'de akıllı kent politikalarının kurumsal, yönetsel ve aktör temelli yapısını inceleyen ikinci bölüm ve Konya Büyükşehir Belediyesi örneğinde yerel düzeydeki uygulamaları değerlendiren üçüncü bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın saha kısmında Konya Büyükşehir Belediyesinde görev yapan 19 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler nitel araştırma yöntemine dayalı tematik analiz yaklaşımıyla Maxqda24 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, akıllı kent uygulamalarının kaynak verimliliği, veri temelli yönetim, hizmet optimizasyonu, ulaşımda dönüşüm, çevresel duyarlılık ve katılım mekanizmalarının güçlenmesi yoluyla sürdürülebilir kentleşmeye önemli katkılar sunduğunu göstermektedir. Yerel aktörlerin bu süreçte belirleyici bir rol üstlendiği, kurumsal kapasite, vizyon sürekliliği, entegrasyon yapıları ve paydaş işbirliklerinin akıllı kent uygulamalarının başarısını etkileyen temel unsurlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Konya örneği, akıllı kent yaklaşımının yalnızca teknolojik bir modernleşme hareketi değil, sürdürülebilirlik odaklı bütüncül bir kentsel dönüşüm aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma, hem kuramsal düzeyde literatüre katkı sunmakta hem de yerel yönetimlerin sürdürülebilir kentleşme politikalarında akıllı kent uygulamalarının stratejik önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to reveal the role of smart city practices in achieving urban sustainability and to determine the influence of local actors, particularly metropolitan municipalities, in this process. The study consists of three main sections: the first examines the conceptual intersections between smart city approaches and sustainability principles; the second analyzes the institutional and administrative structure of smart city policies in Türkiye and the position of relevant actors; and the third evaluates the practices implemented at the local level through the case of Konya Metropolitan Municipality. In the empirical part of the research, semi-structured interviews were conducted with 19 participants working within the municipality, and the data obtained were analyzed using a qualitative research method through thematic analysis supported by the Maxqda24 program. The findings show that smart city applications contribute to sustainable urbanization by enhancing resource efficiency, strengthening data-based decision-making, optimizing urban services, transforming mobility, promoting environmental awareness, and reinforcing participation mechanisms. The results also indicate that local actors play a decisive role in this process, and that institutional capacity, continuity of vision, integration structures, and stakeholder cooperation are key factors affecting the success of smart city policies. The Konya case demonstrates that the smart city approach is not merely a technological modernization initiative, but a comprehensive tool for sustainable urban transformation. In this respect, the study contributes to the literature and highlights the strategic importance of smart city practices in strengthening sustainable urban policy frameworks of local administrations.