Kadın tiyatrosuna imkan olarak clown
Clown as a possibility for women's theatre
  1. Tez No: 337732
  2. Yazar: ZEYNEP NESLİHAN AROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KEMAL SARIKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Clown, Feminizm, Oresteia, Commedia dell?arte, Komedi, Woman, Clown, Feminism, Oresteia, Commedia dell?arte, Comed
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film ve Drama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, eril bakış tarafından oluşturulan ve izleyicinin algısına kodlanmış kadın imgelerinin değişim ve dönüşüm ihtimallerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kadının sahnedeki temsiline dair ilk durak olan Antik Yunan'dan güncel kadın clown?lara uzanan inceleme, kadının tiyatro ve clown geleneğindeki yeri ve feminist hareketin tiyatroya etkisiyle kadının sahnedeki gelişimi üzerine tarihsel bir çerçeve sunmaktadır. Buradan hareketle kadının kendi temsili için clown yönteminin olanakları ortaya koyulmuştur. Stereotipleşmiş kadın imgelerini merkeze alan bir clown performansının oluşturulma süreçlerinin ve seyirciden aldığı tepkilerin, söz konusu kadın imgeleriyle bağlantılı olarak incelenmesiyle çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the possibilities of transformation and alteration of the images of woman on stage which are created by male gaze and encoded to spectator?s perception. Ranging from Ancient Greece, the first stage for women's representation, to contemporary woman clowns, this study provides a historical account of women's place in the tradition of theater and clown followed by the impact of feminism on theater. Accordingly the possibilities of the clown as a method for representation of self for women have been presented. The thesis is concluded by analyzing the processes of creation of a clown performance concerning the stereotypical images of women and the responses of the audience to this performance in conjunction with the aforementioned images.