Çağdaş sanatta kimlik inşası: Yapıt ve eylemsellik
Identity construction in contemporary art: Art work and performativity
  1. Tez No: 337733
  2. Yazar: CEREN ACUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ EVİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Ben, Özne, Beden, Öteki, Sanat, Yapıt, Performatif Yaklaşımlar, Denetim, Politik Etkenler, Identity, Self, Subject, Body, Other, Art, Art Work, Performative Approaches, Dicipline, Political Factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yirminci yüzyılın başlangıcından bu yana, sanat, felsefe, psikanaliz, politika, edebiyat gibi alanlarda sorgulanan kimlik, toplumsal hayat ve iktidar politikalarının kategorize ederek sınırlandırdığı bir kavram olmuştur. Disiplinlerarası bir anlayışla hareket eden bu çalışma ise, sorunsallaştırılmış kavramı, performatif bir yaklaşımla çağdaş sanatçıların yapıtlarının içinden ele almayı amaçlarken, bedenin denetimini, özne-nesne ayrımını, ötekileştirmeyi kimlik üzerinden sorgulayan kuramcılar ve düşünürlerin yorumlarını, çağdaş sanat, sinema ve edebiyat alanlarıyla karşılıklı bir etkileşim içinde incelemek ister.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the twentieth century, identity has become one of the main notions in the field of art, philosophy, psychoanalysis, politics and literature that has been categorized and restricted by social life and power policies. Acting on an interdisciplinary attitude, the main purpose of this study is to discuss this notion by the help of performative approaches within the art works of the contemporary artists.